Dolar 34,2867
Euro 37,2083
Altın 2.979,97
BİST 9.054,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
15°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

İran, Batı’nın Balistik Füze İddialarını Reddetti

İran, Batı’nın Balistik Füze İddialarını Reddetti
12 Eylül 2024 14:53

İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi, İran’ın Rusya’ya balistik füze sağladığı iddialarını yalanladı ve Batı’nın bu konuda “yanlış istihbarat” kullandığını açıkladı. Araghchi, Batı’nın “yaptırım bağımlılarının” İran’ın füze tedarikiyle ilgili ortaya koyduğu iddiaların asılsız olduğunu belirtti.

Salı günü, ABD ve müttefikleri, İran’ın ulusal havayolu şirketi olan İran Air’i Moskova’ya füze gönderdiği iddiasıyla yaptırım uyguladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İran Air ve birkaç İranlı ile Rus gemi şirketinin Fath-360 kısa menzilli balistik füzeleri Rusya’ya taşıdığını iddia etti. Bunun üzerine İngiltere, Fransa ve Almanya, İran Air’in hava sahalarına girişini yasakladı ve füze ticaretiyle bağlantılı olduğu öne sürülen Rus ve İran şirketlerine, gemilere ve bireylere yaptırım uyguladı.

Araghchi, Çarşamba günü X’te yaptığı paylaşımda, ABD ve müttefiklerinin “yanlış istihbarat ve yanlış mantık”la hareket ettiğini söyledi. “İran, Rusya’ya balistik füze teslim etmedi. Bu kadar,” diye yazdı. Ayrıca, “Yaptırım bağımlıları kendilerine sormalı: İran nasıl karmaşık silahlar üretiyor ve iddia edilen şekilde satıyor?” şeklinde ifade etti. Araghchi, “Yaptırımlar çözüm değil, sorunun bir parçasıdır,” diye ekledi.

ABD, 1979 İslam Devrimi’nden bu yana İran’a yaptırım uyguluyor ve Washington’ın ekonomik kara listesi şu anda yaklaşık 5.000 İranlı birey ve kurumu kapsıyor. Bu yaptırımlar, İran’ın gelişen yerli silah sanayisini durduramadı.

Fath-360, yaklaşık 120 km menzile sahip ve Amerikan HIMARS sistemine benzer tekerlekli bir rampadan ateşlenebilen bir füze olup, Nisan 2022’de bir askeri sergide tanıtılmıştı.

Araghchi, Rusya’ya füze sağladığı iddialarını reddeden ilk İran yetkilisi değil. Pazartesi günü İran medyasına konuşan üst düzey askeri komutan Fazlollah Nozari, “Rusya’ya hiç füze gönderilmedi ve bu iddia psikolojik bir savaş türüdür” dedi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani ise aynı gün gazetecilere, “İran’ın silahları bir tarafı savaşa gönderme rolünü güçlü bir şekilde reddediyoruz,” şeklinde açıklamada bulundu. Kanaani, “İran’a suçlamalarda bulunanlar, savaşın bir tarafına silah ihraç edenlerin başında geliyor” dedi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, suçlamaları doğrudan reddetmedi. Pazartesi günü RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, “Bu raporu gördük; bu tür bilgilerin her zaman doğru olduğunu söyleyemeyiz,” dedi. “İran bizim önemli bir ortağımızdır, ticaret ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmeye devam ediyoruz… En hassas alanlar dahil. Ve bunu iki ülkenin halklarının menfaatine devam edeceğiz,” diye ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.