Dolar 33,9903
Euro 37,8443
Altın 2.821,37
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Az Bulutlu
Samsun
26°C
Az Bulutlu
Sal 26°C
Çar 25°C
Per 25°C
Cum 25°C

İran Cumhurbaşkanı, İsrail’in ‘Suçlarına’ Yanıt Vereceklerini Söyledi

İran Cumhurbaşkanı, İsrail’in ‘Suçlarına’ Yanıt Vereceklerini Söyledi
7 Ağustos 2024 11:13

İran Cumhurbaşkanı Masoud Pezeshkian, İran’ın Orta Doğu’daki çatışmayı tırmandırmak istemediğini ancak İsrail’in “suçları ve küstahlığı” için karşılık vereceklerini söyledi.

Bu açıklamalar, Hamas’ın önemli isimlerinden İsmail Heniyye’nin geçen hafta Tahran’da suikaste uğramasının ardından geldi. İran ve Hamas, suikastın İsrail tarafından gerçekleştirildiğini iddia ederek intikam sözü verdi. İsrail, olayla ilgili herhangi bir bağlantıyı ne onayladı ne de yalanladı.

Pezeshkian, Pazartesi günü Tahran’da Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ile yaptığı görüşmede, İran’ın “bölgede savaş ve krizin ölçeğini genişletmeyi amaçlamadığını” vurguladı. Ancak, İsrail “rejiminin kesinlikle suçları ve küstahlığı için hesap vereceğini” ekledi.

İran Cumhurbaşkanı ayrıca, Rusya’ya Filistin halkına gösterdiği sürekli destek için teşekkür etti ve İran-Rusya ilişkilerini daha da geliştirme gereğini vurguladı. Şoygu, Tahran’ı Moskova’nın ana stratejik müttefiklerinden biri olarak nitelendirdi.

Bu arada, İsrail ve ABD’nin, İran’ın tehditlerine yanıt olarak olası bir İran saldırısına hazırlık yaptığı bildirildi. Axios’un haberine göre, Biden yönetimi, bir saldırının günler içinde gerçekleşeceğini düşünüyor. Haberde, İsrail ordusunun yüksek alarm seviyesine geçtiği ve ABD kuvvetlerinin bölgede varlığını artırdığı belirtildi.

Yerel medyaya göre, İsrail, İran’ın kesin olarak saldıracağına dair somut istihbarat alırsa “önleyici bir saldırı” başlatmayı hazırlıyor. Times of Israel, bu seçeneğin ülkenin savunma ve istihbarat şeflerinin katıldığı yüksek düzeyde bir güvenlik toplantısında tartışıldığını bildirdi.

Bu arada, Washington, müttefiklerini Tahran’ın bölgedeki gerilimi tırmandırmasını önlemeye teşvik ediyor. Eğer İsrail saldırıya uğrarsa, ABD’nin partnerini savunma sözü verdiği belirtildi. Cumartesi günü, ABD Savunma Bakanlığı, bölgeye daha fazla muhrip, kruvazör ve ek bir aviyonik tabur gönderildiğini duyurdu.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.