Dolar 34,1730
Euro 37,0637
Altın 2.975,53
BİST 9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Yağmurlu
Samsun
15°C
Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

Japonya Başbakanı Zorla Kısırlaştırma Mağdurlarından Özür Diledi

Japonya Başbakanı Zorla Kısırlaştırma Mağdurlarından Özür Diledi
18 Temmuz 2024 10:59

Tokyo’nun kısa bir süre önce, prosedürlerden geçen potansiyel olarak binlerce kişiye tazminat ödemesine karar verildi…

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, ülkenin onlarca yıl süren öjenik programı kapsamında kısırlaştırılan 100’den fazla kişiden özür diledi. Kishida, bu politikanın hayatta kalan tüm mağdurlarına tazminat ödeyeceği sözünü verdi.

Japon medyasına göre Kishida Çarşamba günü Tokyo’daki ofisinde, aralarında hükümete karşı dava açan 19 davacının da bulunduğu yaklaşık 130 kişiyle bir araya geldi. Toplantı, Japonya Yüksek Mahkemesi’nin anayasaya aykırı olduğuna hükmettiği öjenik programın mağdurlarına devletin tazminat ödemesine karar vermesinden iki hafta sonra gerçekleşti.

Kishida toplantıda “Hükümetin sorumluluğu son derece büyük” dedi. “Tüm kalbimle özürlerimi sunuyorum. Tazminat için yeni bir çerçeveye mümkün olan en kısa sürede karar vereceğiz.”

Japonya 1948 yılında, savaş sonrası bebek patlamasını kontrol altına almak ve “düşük nitelikli yavruların doğmasını” önlemek amacıyla Öjenik Koruma Yasasını kabul etti. Bir parlamento raporuna göre, yasanın 1996 yılında kaldırılmasına kadar, 16.000’den fazlası rızaları olmadan ameliyat edilenler olmak üzere yaklaşık 25.000 engelli kısırlaştırıldı.

2019 yılından bu yana hükümet, program kapsamında kısırlaştırılan herkese, ameliyattan sonraki 20 yıl içinde tazminat talep etmeleri koşuluyla 3,2 milyon Yen (20.280 $) toplu ödeme teklif etti. Bugüne kadar 800’den fazla kadın ve 300’den fazla erkek bu ödemeleri aldı, ancak eleştirmenler – ve Yüksek Mahkeme – miktarın çok az olduğunu ve 20 yıllık zaman aşımı süresinin program mağdurlarının çoğunu kapsamadığını söylüyor.

Japan Times’a göre 39 mağdur hükümete karşı dava açmış, 12 karar davacıların lehine, dokuz karar ise aleyhine çıkmıştır. Davacılardan altısı şikayetlerini sunduktan sonra hayatını kaybetmiştir.

Davacı lehine ilk karar 2022 yılında Osaka’daki bir mahkeme tarafından verildi. Ancak hükümet, 1960’lı ve 1970’li yıllarda kısırlaştırılan davaya dahil olan mağdurlar için zaman aşımı nedeniyle tazminat ödenemeyeceğini savunuyordu. Yüksek Mahkeme’nin bu ayın başlarında aldığı karar Osaka davasını ve yerel mahkemelerde görülen diğer dört davayı kapsıyordu.

Çarşamba günkü toplantıda Kishida, dava açmamış mağdurların yanı sıra kısırlaştırılanların eşlerine de tazminat ödenmesini değerlendireceğini söyledi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.