Dolar 34,0730
Euro 38,0869
Altın 2.834,88
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 24°C
Yağmurlu
Samsun
24°C
Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 25°C

Kahve ve Çay Sevenlere Müjde: Kalp Sağlığına Faydaları Kanıtlandı

Kahve ve Çay Sevenlere Müjde: Kalp Sağlığına Faydaları Kanıtlandı
19 Eylül 2024 12:17

Bilim dünyasında kahve ve çayın sağlığımıza zarar verdiğine dair birçok iddia bulunuyordu. Ancak yeni bir araştırma, bu popüler içeceklerin kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri olabileceğini gösterdi.

Çalışma Detayları

Çin ve İsveç’ten bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada, İngiltere Biobank verileri incelendi. Çalışmaya katılan 300 binden fazla kişi, ortalama 11 yıl boyunca takip edildi. Araştırma sonuçları, düzenli kahve ve çay tüketiminin hipertansiyon, felç, diyabet ve koroner kalp hastalığı gibi kardiyometabolik rahatsızlıkların gelişme riskini önemli ölçüde azalttığını ortaya koydu.

Özellikle günde üç fincan kahve ya da beş fincan çay tüketen katılımcıların, bu hastalıklardan iki ya da daha fazlasına yakalanma riski yüzde 40’tan fazla düştü.

Kardiyovasküler Sağlık Üzerindeki Etkiler

Araştırmanın bulguları, hem kahve hem de çay tüketen katılımcıların, hiç içmeyenlere göre daha iyi kardiyovasküler sağlık sonuçları elde ettiğini gösterdi. Kafein tüketen bireylerin kan testlerinde daha düşük kolesterol seviyeleri ve iyileşmiş insülin direnci belirtileri tespit edildi.

Çin’deki Soochow Üniversitesi’nden epidemiyolog Xujia Lu, “Bu bulgular, orta miktarda kahve veya kafein tüketimini teşvik etmenin kardiyometabolik hastalıkların önlenmesinde geniş kapsamlı yararlar sağlayabileceğini gösteriyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Sonuç ve Gelecek Araştırmalar

Araştırma sonuçları, kahve ve çayın kardiyovasküler sağlığı korumada önemli bir rol oynayabileceğini ortaya koydu. Ancak bu bulguların daha fazla araştırma ile doğrulanması gerektiği vurgulandı.

Araştırma, “The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” dergisinde yayımlandı ve sonuçları, kahve ve çay tutkunları için sevindirici bir haber niteliği taşıyor. Bu yeni bulgular, sağlıklı bir yaşam tarzının parçası olarak bu içeceklerin tüketimini destekleyebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.