Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
26°C
Hafif Yağmurlu
Pts 22°C
Sal 26°C
Çar 25°C
Per 25°C

Kiril Patriği: Evrim Tanrı’nın Planının Bir Parçası

Kiril Patriği: Evrim Tanrı’nın Planının Bir Parçası
1 Ekim 2024 10:18

Rus Ortodoks Kilisesi lideri Kiril, Darwin’in evrim teorisinin Tanrı’nın planı ile çelişmediğini, aksine ilahi planı pekiştirdiğini söyledi. Kiril, bu açıklamaları Sirius Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ni ziyaretinde yaptı.

Kiril, Darwin’in de “çok dindar bir insan” olduğunu belirterek, evrim teorisinin anti-din argümanları için bir etken olmadığını, insanlığın öğrenebileceği evrenin içindeki bir araç olarak görülmesi gerektiğini ifade etti. “Tanrı harika bir evren yarattı, bize gelişme yeteneği verdi. Bazen evrimin Tanrı’nın planına aykırı olduğu söylendi – bu doğru değil, aksine, evrimin sonucunda insanın kendi çabalarıyla gelişebileceğini gösteren inanılmaz bir ilahi planın kanıtıdır,” dedi.

Bu açıklamalar, bazı din adamları ve Rus siyasetçilerin son zamanlarda Darwin’in teorisini “bilim dışı” ve “yanıltıcı” olarak nitelendirmeleri sonrasında geldi. Çeçenistan’ın eski başbakanı ve Rusya Başbakanı yardımcısı Muslim Khuchiev, Darwin’in öğretilerinin okul müfredatından çıkarılması gerektiğini savundu. Khuchiev, “Herkes bunun yanlış bir teori olduğunu biliyor. Bu, çocukların ruhsal yozlaşmasının ilk adımıdır. Basitçe kaldırabiliriz. Bu doğru değil ve din eğitimine aykırıdır,” ifadelerini kullandı.

Rus Ortodoks Kilisesi’nin bazı temsilcileri de bu öneriyi destekledi. Patrik Komisyonu Aile İlişkileri Başkanı Fyodor Lukyanov, Darwin’in teorisinin “doğası gereği ahlaksız” olduğunu, çünkü insanlığın böyle karmaşık ve güzel bir yaratılışın Yaratıcısı olmadan var olamayacağını öne sürdü.

Ancak, bazıları yasağın karşısında duruyor. Moskova Patrikhanesi sözcüsü Vladimir Legoida, evrim ve yaratılışçılığın birbirleriyle çelişmesi gerekmediğini, her iki yaklaşımın da çocuklara öğretilmesi gerektiğini savundu.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.