Dolar 32,4751
Euro 34,9428
Altın 2.437,44
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Az Bulutlu
Samsun
22°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 18°C

Kommersant: “Rusya ve ABD Ankara’da Gizli Görüşmelerde Bulundu”

Kommersant: “Rusya ve ABD Ankara’da Gizli Görüşmelerde Bulundu”
14 Kasım 2022 20:29
155

Moskova’nın müzakerelerde ülkenin en iyi casusu tarafından temsil edildiği bildiriliyor

Rus medyasında Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılan gizli ABD-Rusya görüşmeleri hakkında haberler dolaşıyor. Kommersant gazetesi, isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberinde, haber verilmeyen toplantının Pazartesi günü Türkiye’nin başkenti Ankara’da düzenlendiği iddia ediliyor. Haber ajansı, Moskova’nın Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı (SVR) direktörü Sergey Naryshkin’i görüşmelere gönderdiğini bildirdi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov daha sonra Rus medyasına Ankara’da ikili görüşmelerin yapıldığını doğruladı ve ABD’nin inisiyatifiyle yapıldığını da sözlerine ekledi.

Bu ayın başlarında, Batı medyası üst düzey Rus ve ABD yetkililerinin bildirilmemiş temaslarda bulunduğunu bildirdi. Wall Street Journal’a göre, ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Başkan Vladimir Putin’in üst düzey bir dış politika yardımcısı olan Yury Ushakov ve Sullivan’ın Rus hükümetindeki muadili Nikolay Patrushev ile nişanlandı.

Beyaz Saray görüşmeleri yalanlamadı ve sözcü Karine Jean-Pierre gazetecilere temasların “risk azaltma” üzerine odaklandığını söyledi. Bu arada Peskov, WSJ’ye o sırada İngiliz ve Amerikan basınının “aldatmacalar” basma eğiliminde olduğunu söyledi.

Türkiye, Ukrayna krizi sırasında ana arabulucu olarak ortaya çıktı. Mart ayı sonlarında, iki tarafın bir barış anlaşmasına varma yolunda önemli ilerleme kaydettiği Rusya-Ukrayna görüşmelerine ev sahipliği yaptı.

Müzakerelerin İngiltere tarafından, zamanın Başbakanı Boris Johnson’ın Nisan ayında Kiev’e gitmesiyle torpido edildiği bildirildi. Ukrayna medyasına göre, Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky’e Batılı ülkelerin Rusya ile tartışılan önerilen güvenlik anlaşmasını desteklemeyeceğini söyledi.

Ankara ayrıca, Ukrayna’nın tahılını ticari gemiler aracılığıyla ihraç etmesine olanak tanıyan bir düzenleme olan Karadeniz Girişimi’ni başlatmasında BM’ye yardım etti. Temmuz ayında imzalanan anlaşma Cuma günü sona eriyor. Moskova defalarca, BM anlaşmanın bir parçası olan Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatını kolaylaştırma sözünü yerine getirmediği takdirde yenilemeyi kabul etmeyebileceğini defalarca belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.