Dolar 34,2867
Euro 37,2083
Altın 2.979,97
BİST 9.054,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
15°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

Körfez Ülkeleri ABD’den İsrail’i Durdurmasını İstedi

Körfez Ülkeleri ABD’den İsrail’i Durdurmasını İstedi
11 Ekim 2024 10:01

Reuters’ın haberine göre, birkaç Körfez ülkesi, İsrail’in İran’ın petrol tesislerine yönelik olası bir saldırısını durdurması için ABD’ye çağrıda bulundu. Körfez ülkeleri, böyle bir saldırının Tahran’ın misilleme yapmasına ve petrol üretimlerini hedef alarak küresel piyasaları etkilemesine neden olmasından endişe ediyor.

1 Ekim’de İran, Hamas ve Hizbullah liderlerinin öldürülmesine misilleme olarak İsrail’e bir dizi füze saldırısı düzenlemişti. Bu saldırının ardından İsrail, ABD ile koordineli olarak güçlü bir yanıt vereceğini açıklamıştı.

Habere göre, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri, ABD’ye İsrail jetlerinin hava sahalarını kullanmasına izin vermeyeceklerini bildirdi. Suudi analist Ali Şihabi, İran’ın, Körfez ülkelerinin hava sahasını İsrail’e açmasının “savaş ilanı” olarak kabul edileceğini belirtti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile İsrail’in olası saldırı planlarını görüştüğü iddia edildi. Tahran, Suudi Arabistan’ı İsrail’e yardım etmeme konusunda uyardı ve aksi takdirde Suudi petrol tesislerinin güvenliğini garanti edemeyeceklerini belirtti.

Körfez ülkeleri, özellikle petrol tesislerinin hedef alınması halinde bir füze savaşının ortasında kalmaktan ciddi endişe duyuyor. Bir Körfez kaynağı, petrol fiyatlarının fırlamasının ABD ekonomisini ve Kasım’daki seçimlerde Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in şansını olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti. Brent petrol fiyatlarının çarşamba günü 78,10 dolarda olduğu hatırlatıldı.

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun konuyla ilgili telefonda görüştüğü, ancak Beyaz Saray’ın Reuters’a yorum yapmaktan kaçındığı bildirildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.