Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 30°C
Sal 28°C
Çar 29°C

Küresel Nüfus Bu Yüzyılda Zirve Yapacak – BM

Küresel Nüfus Bu Yüzyılda Zirve Yapacak – BM
13 Temmuz 2024 10:29

2080’lere kadar gezegende 10,3 milyar insanın yaşaması bekleniyor, ardından düşüş başlayacak…

Birleşmiş Milletler tarafından Perşembe günü yayınlanan yeni bir rapora göre, küresel nüfus önümüzdeki birkaç on yıl içinde 2 milyardan fazla artarak yaklaşık 10,3 milyara ulaşacak.

Ancak rapora göre, nüfus 2080’lerde zirve yaptıktan sonra azalmaya başlayacak ve önümüzdeki yüzyılın başında yaklaşık 10,3 milyar olacak.

Raporda, “Nüfusu halihazırda zirveye ulaşmış ülkeler ağırlıklı olarak Avrupa’da yer alırken, önümüzdeki 30 yıl içinde zirveye ulaşması muhtemel ülkeler ve bölgeler arasında en büyük sayı Latin Amerika ve Karayipler’de yer alıyor – 19 ülke ya da toplam sayının %40’ı” deniliyor.

Yeni rakamlar, daha önce 21. yüzyılın ötesine yayılması beklenen küresel nüfus artışı tahminlerinde büyük bir değişiklik oluşturuyor. Ancak şimdi, %80 olasılıkla bu yüzyılda bir zirvenin gerçekleşmesi bekleniyor.

Raporu hazırlayan BM Nüfus Bölümü Başkanı John Wilmoth, “Bu, küresel nüfusun maksimuma ulaşacağı ve dolayısıyla 21. yüzyılda büyümenin sona ereceği tahmin edilen on yıl önceki Birleşmiş Milletler projeksiyonlarına kıyasla büyük bir değişikliktir ve %30 civarındaydı” dedi.

ABD de dahil olmak üzere birçok ülkede göçün yakın gelecekte nüfus artışında ana faktör olması beklenmektedir. Rapora göre, göç oranlarının herhangi bir nedenle azalması halinde, bu ülkelerin nüfus zirvelerine çok daha erken ulaşması muhtemeldir.

“Göçün 2054 yılına kadar 52 ülke ve bölgede, 2100 yılına kadar ise 62 ülkede nüfus artışının ana itici gücü olacağı tahmin edilmektedir. Bu grupta Avustralya, Kanada, Katar, Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devletleri yer almaktadır.”

Rapora göre, Rusya da dahil olmak üzere halihazırda en yüksek seviyelerine ulaşmış olan ülkeler için göçün, öngörülen düşüşü yavaşlatan önemli bir faktör olduğuna inanılıyor. “Bazı ülkeler için net göç, nüfus düşüşüne karşı koymaya yardımcı olmaktadır. Aralarında Almanya, Japonya, İtalya, Rusya Federasyonu ve Tayland’ın da bulunduğu bu gruptaki 19 ülkenin nüfusu, göç olmasaydı daha erken ve daha düşük bir seviyede zirveye ulaşacaktı.”

Dünya ülkelerinin çoğu daha düşük doğum oranlarına ve daha uzun yaşam sürelerine doğru aynı değişim sürecinden geçerken, sadece bir avuç ülkenin önümüzdeki on yıllarda keskin bir nüfus artışı göstermesi bekleniyor. “Angola, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Nijer ve Somali’nin de aralarında bulunduğu dokuz ülkenin nüfusunun katlanarak artması ve 2024 ile 2054 yılları arasında nüfuslarının iki katına çıkması muhtemeldir” denilen raporda, bu dokuz ülkenin söz konusu dönemde öngörülen küresel nüfus artışının beşte birinden fazlasına katkıda bulunmasının beklendiği ifade ediliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.