Dolar 32,9111
Euro 35,2152
Altın 2.452,52
BİST 10.578,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Açık
Samsun
26°C
Açık
Per 26°C
Cum 28°C
Cts 28°C
Paz 29°C

Kuzey Kore Sınıra Hoparlör Yerleştiriyor

Kuzey Kore Sınıra Hoparlör Yerleştiriyor
11 Haziran 2024 12:47

Bu hamlenin Pyongyang’ın Güney’den gelen propaganda yayınlarına karşı kısasa kısas bir cevap olduğuna inanılıyor.

Associated Press (AP) haber ajansının bildirdiğine göre, Güney Kore ordusu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Pyongyang’ın Seul’ün yayınlarına kısasa kısas bir karşılık vermek üzere sınır boyunca hoparlörler kuruyor gibi göründüğünü söyledi. Pazar günü Güney, altı yıl aradan sonra ilk kez Kuzey’de iki saat süren Pyongyang karşıtı propaganda yayını yaptı.

AP, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı’nın (JCS) Kuzey Koreli olduğundan şüphelenilen hoparlörlerin sayısı ya da sınır boyunca tam olarak nereye yerleştirildikleri konusunda ayrıntılı bilgi vermediğini kaydetti.

“Kuzey Kore’nin sınır bölgelerinde hoparlörler kurduğuna dair işaretler tespit ettik. Şu ana kadar hoparlörlerden herhangi bir yayın yapılmadı ve gelişmeleri ve askeri hazırlıkları yakından takip ediyoruz” dedi.

Seul ayrıca sınırın kuzey tarafında belirsiz bir işle uğraşan bazı Kuzey Kore askerlerinin iki ülke arasındaki askeri sınır çizgisini geçtiğini söyledi. AP’ye göre Güney Kore ordusu uyarı ateşi açtı ve Kuzey askerleri derhal kendi bölgelerine geri döndü. Kuzey Koreli askerlerin çoğunun kazma ve diğer inşaat aletleri taşıdığı bildirildi.

Güney Kore’nin Pazar günü Kuzey’e yaptığı yayında haberlere, Pyongyang hükümetine yönelik eleştirilere ve Güney Kore pop müziğine yer verildiği bildirildi. Bu yayın, Güney Kore’nin Seul’ün önceki hükümeti döneminde Kuzey ile kısa süreli bir angajman döneminde sınırdan hoparlörleri çektiği 2018’den bu yana yapılan ilk yayındı.

Son tırmanış her iki ülkenin balon kampanyasının ardından geldi. Kuzey Kore, Güney Koreli aktivistlerin Kuzey’de propaganda broşürleri dağıtmak için kendi balonlarını uçurmalarına karşılık olarak Mayıs ayından bu yana Güney’e çöp ve gübre taşıyan yüzlerce balon fırlattı. Pyongyang o zamandan bu yana Güney’e havadan çöp atmayı durdurma sözü verdi.

Bu ayın başlarında Güney Kore Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) 2018’de imzalanan Koreler arası gerilimi azaltma anlaşmasını iki Kore arasında “güven yeniden tesis edilene kadar” askıya alma kararı aldı. Anlaşma yarımadadaki gerilimi azaltmayı ve savaştan kaçınmayı amaçlıyordu.

MGK’nın açıklamasına göre bu tedbir, anlaşmayla sınırlandırılmış olan sınır çizgisi yakınlarında askeri eğitim yapılmasına olanak sağlayacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.