Dolar 34,1338
Euro 37,0559
Altın 2.953,48
BİST 9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Yağmurlu
Samsun
15°C
Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

Kuzey Kore’den Güney Kore’ye Topçu Tehdidi: “Ateş Etmeye Hazırız”

Kuzey Kore’den Güney Kore’ye Topçu Tehdidi: “Ateş Etmeye Hazırız”
14 Ekim 2024 09:57

Kuzey Kore, Güney Kore’ye karşı topçu birliklerini “ateşe hazır” hale getirdiğini açıkladı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un kız kardeşi Kim Yo-jong, Güney Kore’nin yapacağı herhangi bir “provokasyonun” korkunç bir felaketle sonuçlanacağı konusunda uyardı. Kuzey Kore ordusu, Güney’in Pyongyang’a insansız hava araçlarıyla propaganda broşürleri gönderdiği iddiasıyla sınır hattındaki topçu birliklerine tam savaş gücünde hazır olmaları emrini verdi.

Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı KCNA’nın Pazar günü bildirdiğine göre, Kuzey, Güney Kore’nin bu ay içinde üç ayrı seferde başkent Pyongyang üzerine propaganda broşürleri taşıyan insansız hava araçları gönderdiğini iddia etti. Daha önceki propaganda kampanyalarına çöp ve dışkı dolu balonlarla yanıt veren Kuzey Kore, bu son olayların ise askeri bir karşılık gerektirdiğini belirtti.

Kore Halk Ordusu’nun Genelkurmayı, 12 Ekim’de sınırdaki birleşik topçu birliklerine “ateş etmeye tam hazır hale gelmeleri” talimatı verdi. Rapora göre, sekiz topçu tugayı tam savaş gücünde beklemeye alındı.

ABD askeri destekli RAND Corporation’ın 2020 raporuna göre, Kuzey Kore’nin güney sınırında 10.000’den fazla topçu bataryası bulunduğu, bunlardan 6.000’inin Güney Kore’nin büyük nüfus merkezlerini vurabilecek menzilde olduğu tahmin ediliyor. Raporda, iki Kore arasında bir savaş çıkması durumunda, Seul, Incheon, Gimpo ve diğer Güney Kore şehirlerinde bir saat içinde 205.000’den fazla kişinin hayatını kaybedebileceği öngörülüyor.

KCNA’da Pazar günü yer alan bir açıklamada, Kim Jong-il’in kız kardeşi Kim Yo-jong, Güney Kore’nin propaganda broşürlerini “ağır bir siyasi provokasyon ve egemenliğe saldırı” olarak gördüklerini belirtti. Kim, “Başkentimizin semalarında Güney Kore’ye ait bir insansız hava aracı bir kez daha tespit edilirse bu kesinlikle korkunç bir felakete yol açacaktır” dedi.

Güney Kore Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, ilk başta insansız hava araçlarının Kuzey Kore hava sahasına girdiğini reddetse de, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı daha sonra bu iddiaların doğru olup olmadığını doğrulayamacaklarını belirtti.

Bu gerilim, Kuzey Kore’nin yeni bir Hwasong-11 balistik füze varyantını test ettiğini açıklamasından yaklaşık bir ay sonra yaşandı. Füze, “süper büyük” 4.5 tonluk bir konvansiyonel savaş başlığı taşıyordu. Bu gelişme, ABD ve Güney Kore’nin bölgedeki geniş çaplı askeri tatbikatlarını tamamlamasından haftalar sonra geldi. Washington ve Seul bu tatbikatları savunma amaçlı olarak tanımlarken, Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı bunları “saldırıya yönelik kışkırtıcı savaş tatbikatları” olarak nitelendirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.