Dolar 32,7525
Euro 35,0851
Altın 2.450,67
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 28°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
28°C
Hafif Yağmurlu
Paz 28°C
Pts 30°C
Sal 29°C
Çar 30°C

Mısır İsrail’e Karşı Soykırım Davasına Katılacak

Mısır İsrail’e Karşı Soykırım Davasına Katılacak
15 Mayıs 2024 21:42

Kahire bu hamleyi Gazze’de sivillere yönelik saldırıların artan yoğunluğuna bir yanıt olarak nitelendirdi…

Mısır Dışişleri Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, Güney Afrika’nın İsrail’in Gazze’deki bombalama kampanyası ve kara işgaline karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda (ICJ) açtığı davayı destekleme niyetinde olduğunu duyurdu.

Bakanlığın X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, bu kararın İsrail’in Filistin bölgesinde sivillere yönelik artan saldırganlığına ve saldırılarının kapsamına bir yanıt olduğu belirtildi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ile Hamas arasında sekiz aydan uzun bir süredir devam eden çatışmalar, Filistinli militan grubun 7 Ekim’de İsrail topraklarına düzenlediği ve yaklaşık 1,200 kişinin ölümüne yol açan sürpriz baskınla başladı. Hamas ayrıca 200’den fazla rehine aldı ve bunların bir kısmı daha sonra esir takası kapsamında serbest bırakıldı.

Yerel yetkililere göre çatışmaların başlamasından bu yana 35,000’den fazla Filistinli öldürüldü ve çatışmalar Gazze’nin en güneyindeki Refah kentine de sıçradı.

Hamas geçen hafta Mısır ve Katar tarafından sunulan ve çatışmaların ilk aşamada durdurulmasını, ardından uzun vadeli bir barışın sağlanmasını ve İsrail askerlerinin Filistin topraklarından çekilmesini öngören ateşkes önerisini kabul ettiğini açıkladı. İsrail ise bu öneriyi reddetti ve ABD ile bir dizi başka ülkenin muhalefetine rağmen Mısır’ın Gazze ile doğu sınırında bulunan Refah’a yönelik uzun süredir planladığı saldırıyı sürdürme sözü verdi.

Pazar günü Kahire, IDF’yi doğrudan sivilleri hedef almak, altyapıyı tahrip etmek ve Filistinlileri evlerini terk etmeye zorlamakla suçladı.

Bakanlık, “Mısır, İsrail’i işgalci güç olarak yükümlülüklerine uymaya ve Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin ihtiyaçlarını karşılamak için insani yardım ve yardım malzemelerine yeterli erişimin sağlanmasını ve İsrail güçlerinin korunan bir halk olarak Filistin halkına karşı herhangi bir ihlalde bulunmamasını gerektiren Uluslararası Adalet Divanı tarafından verilen geçici tedbirleri uygulamaya çağırıyor” dedi.

IDF sivilleri hedef aldığını reddetti.

Ocak ayında UAD tarafından alınan bir ara kararla İsrail’in soykırımı önlemek ve Gazze’deki insani koşulları iyileştirmek için adımlar atması emredilmişti. Güney Afrika’nın açtığı dava Batı Kudüs’ü Filistin bölgesinde sistematik savaş suçları işlemekle suçluyor.

İrlanda da Mart ayı sonunda yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’deki eylemlerini “uluslararası insancıl hukukun kitlesel ölçekte açık bir ihlali” olarak nitelendirerek, geçen yılın sonlarında açılan davada Pretoria’yı destekleyeceğini duyurdu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.