Dolar 32,3282
Euro 35,0649
Altın 2.282,13
BİST 8.998,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 21°C
Paz 20°C
Pts 25°C

‘Muhtemel bir Türk-Yunan Savaşının İlk Aşamasındayız!’

‘Muhtemel bir Türk-Yunan Savaşının İlk Aşamasındayız!’
18 Eylül 2022 18:20
142

Yunanistan Başbakanı hafta sonu Türkçe kelime kullandı, bugün ise Paris’te Fransa lideri Macron’la buluşuyor. ‘Atina’da Libya korkusu’ başlığı atan Yunan medyası, Alman yayın organından alıntı yapıp ‘Erdoğan savaşa mı hazırlanıyor?’ sorusunu yöneltti.

6320183186b24a46c4221501 Life Haber Ajansı

Ankara’yı dakika dakika izleyen Atina’da tüm manşetler Türkiye. Bu sabah Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yaptığı açıklamalar, Yunanistan’da anında yankı buldu. Bakan Çavuşoğlu, “Bu komşumuz Yunanistan’a bir uyarıdır. Herkes aklını başına alsın. Özellikle Yunanistan’a söylüyoruz. Başkalarının maşası olmayın” dedi.

CNN Yunanistan, ‘Türk bakandan yeni tehditler: Başkalarının hesabına maceraya atılırsanız sonuçlarına katlanırsınız’ manşetini attı. Kathimerini gazetesi, ‘Çavuşoğlu’ndan Yunanistan’a karşı yeni tehdit: Sonuçlarına katlanırsınız, geçmişte olduğu gibi’ başlığıyla Ankara’dan gelen açıklamayı okurlarına aktardı.

To Vima gazetesi, ‘Çavuşoğlu’ndan yeni tehdit: Yunanistan kaşınıyor, sonuçlarına katlanırsınız’ başlığını tercih etti.

Eleftheros Typos, ‘Çavuşoğlu tekrar saldırdı: Yunanistan kaşınıyor’ derken, Ta Nea ‘Yeni provokatif açıklama’ başlığıyla haberi sayfasına taşıdı.

TÜRKÇE KELİME KULLANDI: DAYILIK YOK!

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, hafta sonu Selanik’te Türkiye’ye mesajlar verdi. CNN Türk Atina muhabiri Yorgo Kırbaki, “Hafta sonunda Selanik’te iki farklı Miçotakis gördük. Siyasetçi, iş adamlarına konuşurken Türkiye’ye karşı meydan okurcasına açıklamalarda bulunan bir Miçotakis vardı. Pazar günü ise düzenlediği üç saatlik basın toplantısında Selanik’te bazı sivri çıkışlar yapmakla birlikte hayli farklı bir üslup kullanan, diyalogdan bahseden bir Miçotakis vardı” deyip ekledi:

“Cumartesi gecesine dönelim, ‘Yunan halkı Türkiye’nin tehditlerine hayır diyor’ dedi Yunan Başbakanı. Burada ‘hayır’ demenin farklı bir anlamı var. Söylediği anlam, Yunanistan’ın İtalya’nın teslim ol ültimatomuna ‘hayır’ cevabını vererek 2. Dünya Savaşı’na girdiğini hatırlatıyor bu hayır. Şimdi Yunanistan’a ‘Dayılık yok’ dedi. Bu ‘Dayılık yok’ kelimesini Türkçe söyledi. Bu son dönemde Yunan siyasetçiler Türkçe kelimeler kullanmaya da başladılar. Yunan Başbakanı ‘Kabadayılık sökmüyor’ demek istedi. Yunanistan’ın güçlü müttefiklerinin olduğunu söyledi, ‘Türkiye’nin tehditleri bizi yıldırmıyor’ şeklinde konuştu. Kurtuluş Savaşı’na değinirken de ‘100 yıl önce milli gövdenin değerli bir parçası kaybedildi’ ifadelerini kullandı. Dünkü basın toplantısına gelirsek bazı sivri çıkışlar var. ‘Gerginlik istemiyorum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a her zaman iletişime hazırım, ben hiçbir zaman Erdoğan ile görüşmem demedim’ dedi. Bu şekilde diyalog ve yakınlaşma mesajları verdi. Cumartesi gecesi bir başka, dün ise bir başka Miçotakis dinledik.”

631f165586b24468e87a2a48 Life Haber Ajansı


MACRON VE MIÇOTAKIS BULUŞUYOR

Bu sabah ise bir okulun açılışına katılan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, bugün Atina’nın en sıkı müttefilerinden birine, Fransa’ya gidiyor. Miçotakis’in Fransız lider Emmanuel Macron’la Paris’te yapacağı buluşmada Avrupa’daki enerji krizinin yanı sıra en önemli başlık, beklendiği gibi Türkiye olacak. Macron ve Miçotakis’in Elysee Sarayı’nda Türkiye’ye karşı mesajlar vermesi bekleniyor.

Yunanistan, geçen hafta Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’yı ağırladı. Atina’da Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ve Başbakan Miçotakis ile bir araya gelen Colonna, “Doğu Akdeniz’in gerginliğe ihtiyacı yok” cümlesini kurdu.

Basın toplantısında Paris ve Atina arasında imzalanan Stratejik Ortaklık Anlaşması soruldu, Fransız bakan Yunanistan’a bir saldırı olması halinde Fransa’nın devreye gireceğini ve Yunanistan’ın yanında savaşacağını söyledi. İkinci maddesi öne çıkan söz konusu Stratejik Ortaklık Anlaşması ise, Yunanistan ve Fransa arasında 2021 yılında imzalanmıştı.

Doğu Akdeniz’de 2020 yazında iplerin gerilmesiyle beklendiği gibi Yunanistan’ın yanında saf tutan ülkelerin arasına katılan Fransa, Atina yönetimine altısı yeni 18 Rafale savaş uçağı sattı. Paris yönetimi ayrıca aralarında Belharra sınıfı savaş gemilerinin de bulunduğu bir dizi geminin satışı için de Yunanistan’dan 3 milyar euro alacak.

2020 yazından bu yana müttefiki Yunanistan’la Doğu Akdeniz’de birçok tatbikat gerçekleştiren Fransa, geçtiğimiz yıl Türkiye’ye gözdağı için Charles de Gaulle uçak gemisini bölgeye göndermişti.

631f166586b24468e87a2a4c Life Haber Ajansı

‘KIRILMANIN İLK KURBANI EGE’

Alman yayın organı Deutsche Welle’de yayımlanan bir analiz ise, Yunanistan’ın en popüler internet siteleri arasında yer alan in.gr’de yer buldu. ‘Erdoğan savaşa mı hazırlanıyor?’ sorusunu yönelten Ronald Meinardus imzalı analiz, açıklamaların tonunun giderek yoğunlaştığını belirtip “Muhtemel bir savaşın ilk aşamasındayız” ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği ve ABD’nin mevcut gerilimde Yunanistan’ı desteklediğini aktaran analiz, “Türkiye ve Batı arasındaki kırılmanın ilk kurbanı Ege Denizi” yorumunu yaptı.

631f16aa86b24468e87a2a4e Life Haber Ajansı

ATİNA’DA LİBYA KORKUSU

Kathimerini’deki bir analiz yazısında ise, ‘Türkiye’nin Libya’daki etkinliğini artırmasından korkuluyor’ denildi. Vasilis Nedos imzalı analizde, Kuzey Afrika ülkesinde durumun yeniden kontrolden çıkmasına rağmen Ankara’nın halen Libya’da fazlasıyla aktif olduğu ve taraflar arasında bir köprü rolü oynadığı belirtildi. Mısır’ın Libya’ya bakışının değişmesiyle Yunanistan’da Libya endişesi daha da büyümüş durumda.

Türk ve Yunan savaş uçakları, Ege Denizi üstündeki NATO görevinde Ağustos ayının son günlerinde karşı karşıya geldi. Kuzey Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) en büyük ikinci ordusuna sahip Türkiye, ittifak görevi için 23 Ağustos Salı günü savaş uçaklarını havalandırdı.

Akdeniz üstünde uçacak ABD’ye ait ünlü bombardıman uçağı B-52’ye eşlik etmeye hazırlanan Türk jetlerine, Yunanistan tarafından radar kilidi atıldı. Ege Denizi’ndeki eşine az rastlanır olay Türkiye tarafından NATO’ya aktarıldı. ABD’liler de, B-52 yanında uçan Türk F-16’larının fotoğrafını yayınladı.

Bu olaydan günler sonra ise bu kez S-300 skandalı patlak verdi. Türkiye, savaş uçaklarına S-300 hava savunma sistemiyle radar kilidi atıldığını gösteren kayıtları da NATO’ya gönderdi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.