Dolar 33,9924
Euro 37,8627
Altın 2.822,34
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Az Bulutlu
Samsun
26°C
Az Bulutlu
Sal 26°C
Çar 24°C
Per 25°C
Cum 25°C

Musk: İngiltere İç Savaşı ‘Kaçınılmaz’

Musk: İngiltere İç Savaşı ‘Kaçınılmaz’
5 Ağustos 2024 19:52

Güney Afrikalı milyarder, Birleşik Krallık’taki çeşitli şehirlerdeki göçmen karşıtı protestolar hakkında yorum yaptı

Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk, İngiltere’nin bir iç savaşa sürüklenme riski taşıdığını belirterek, ülkede devam eden ve şiddetlenen göçmen karşıtı protestolar hakkında yorum yaptı.

İngiltere’deki birçok şehir, Southport’ta üç çocuğun ölümü ve birkaç kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bıçaklı saldırının ardından kaosa sürüklendi. Saldırıyı, Rwandalı ebeveynlerin İngiltere doğumlu 17 yaşındaki çocuğu Axel Rudakubana gerçekleştirdi. Bu arada, çevrimiçi olarak, saldırganın Britanya’ya tekneyle gelen bir Suriyeli göçmen olduğuna dair söylentiler dolaşıyor.

Bu trajedi, birçok protestoya yol açtı ve videolarda göstericilerin göçmen karşıtı ve İslam karşıtı sloganlar attığı, ateşler yaktığı ve havai fişekler patlattığı görülüyor. Araçlar yakıldı ve binalar hasar gördü, ancak protestoların hepsi şiddetli değildi. Bazı aktivistler polisle çatıştı ve bu da düzinelerce tutuklama ve polis memurlarının yaralanmasına neden oldu.

X (eski adıyla Twitter) platformunda sosyal medya kullanıcısı tarafından paylaşılan ve kaosun kitlesel göç ve açık sınır politikaları nedeniyle meydana geldiğini öne süren bir videoya yorum yapan Musk, “İç savaş kaçınılmaz” dedi.

İçişleri Bakanı Yvette Cooper, “sokaklarımızda suç ve şiddet olaylarına karışanların bedelini ödemek zorunda kalacaklarını” ve “en güçlü cezalarla karşı karşıya kalacaklarını” belirtti. Bir ay önce göreve başlayan Başbakan Keir Starmer’ın ofisi, Birleşik Krallık hükümetinin “sokaklarımızı güvende tutmak için gerekli tüm önlemleri alması için polise destek verdiğini” açıkladı.

MI6 eski başkanı Richard Dearlove, Rusya’nın Southport saldırısını gerçekleştiren kişinin bir göçmen olduğu yönünde yanlış bilgiler yayarak protestoları körüklemeye çalıştığını iddia etti. Dearlove, bu sahte haberlerin Channel3 Now adlı bir web sitesi tarafından yayıldığını ve bu sitenin Rusya ile bağlantılı olduğunu öne sürdü. X platformunda Channel3 Now sayfasının yaklaşık 3,000 takipçisi bulunuyor.

Rusya’nın Londra Büyükelçiliği, iddiaları “tahmin edilebilir bir aldatmaca” olarak nitelendirerek reddetti ve Dearlove’ı “bütün ülkeleri ve bölgeleri istikrarsızlaştırmaya yardımcı olmakla, benzeri görülmemiş mülteci akınlarını başlatmakla” suçladı.

Channel3 Now, zanlının geçen yıl tekneyle İngiltere’ye gelen bir sığınmacı olan Ali-Al-Shakati olduğunu iddia etti. Zanlının “MI6 izleme listesinde olduğu ve Liverpool ruh sağlığı hizmetleri tarafından bilindiği” öne sürüldü. Channel3 Now daha sonra bu iddiayı sildi. Site, genellikle Amerika’daki silahlı saldırılarla ilgili sahte iddialar yayınlayan bir “toplayıcı” gibi görünüyor.

Channel3 Now, 2023’te Litvanya’da bir alan adı altında kaydedildi ve İngiliz medyası, sitenin “Nova Scotia, Kanada’da bir bahçecilik şirketi sahibi olduğunu belirten LinkedIn hesabına sahip James Lawley adlı tek bir yazarının olduğunu ve sitenin sahiplik ayrıntılarını anonimleştiren Massachusetts merkezli bir hizmet üzerinden yönlendirildiğini” bildirdi.

AB gibi, Britanya da birkaç yıldır göçmen akınıyla mücadele ediyor. Resmi rakamlara göre, Haziran 2023 itibarıyla, son 12 ay içinde ülkeye net göç 685,000 kişi oldu. En fazla göçmen gönderen beş AB dışı ülke ise Hindistan (253,000), Nijerya (141,000), Çin (89,000), Pakistan (55,000) ve Ukrayna (35,000) olarak sıralanıyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.