Dolar 33,9903
Euro 37,8443
Altın 2.821,37
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Az Bulutlu
Samsun
26°C
Az Bulutlu
Sal 26°C
Çar 25°C
Per 25°C
Cum 25°C

Musk, Reklam Karteline Savaş İlan Etti

Musk, Reklam Karteline Savaş İlan Etti
7 Ağustos 2024 11:10

Elon Musk, Global Medya Sorumluluğu İttifakı’na (GARM) karşı tekelcilik davası açarak, X (eski adıyla Twitter) üzerinde yasa dışı bir boykot düzenlediklerini iddia etti. Video barındırma platformu Rumble da bu şikayete katıldı.

Dava, ABD Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi’nin geçen ay yayımladığı ve GARM’ın “istenmeyen platformları” itibarsızlaştırmak ve zarar vermek için komplo kurduğunu ortaya koyan bir raporun ardından Salı günü Teksas’ta açıldı.

Musk, Rumble CEO’su Chris Pavlovski’nin davaya katılacağını duyurduğu bir gönderinin üzerinde, “2 yıl boyunca nazik olmaya çalıştık ve hiçbir şey elde edemedik. Şimdi savaş zamanı,” dedi.

X CEO’su Linda Yaccarino, tüm kullanıcılara açık bir mektupta, GARM ve diğerlerinin davranışlarını “harika bir endüstri üzerinde bir leke” olarak nitelendirdi ve “devam etmesine izin verilemez” dedi.

Yaccarino’ya göre, X, GARM ve diğer reklam gruplarının isteklerini karşılamak ve reklamlarının etkinliğini artırmak için yapılan taleplerin ötesine geçti ve onların endişelerini gidermek için iyi niyetle çalıştı.

Yaccarino, “Tüm çabalarımıza, yüzlerce toplantıya ve aksini gösteren araştırmalara rağmen, birçok şirketin gerçekleri görmezden gelmeyi tercih etmesi üzücü bir gerçektir. Yasaları çiğneyenlere, yeter artık diyoruz,” dedi.

Dava, GARM, Dünya Reklamverenler Federasyonu (WFA) ve GARM üyeleri CVS Health, Mars, Orsted ve Unilever’ı sanık olarak adlandırıyor. Dava, keşif sürecine bağlı olarak bu listenin genişletilebileceğini belirtiyor. X, tazminat olarak üç katı zarar talep ediyor.

Geçen ay, New York Post, GARM başkanı Robert Rakowitz’i “faşist bir pislik” ve “insanların okuyabileceği her şeyin mega sansürcüsü” olarak nitelendirdi. Bu yayın organı, 2020’de Hunter Biden’ın dizüstü bilgisayarı hakkında tamamen doğru bir hikaye yayınladıktan sonra birçok platformda sansürlendi ve Demokratlar tarafından “yanlış bilgi” olarak kınandı.

Temsilciler Meclisi raporuna göre, GARM, dünyanın en büyük reklam alıcılarını temsil eden WFA’nın bir girişimidir. Üyeleri, yıllık neredeyse 1 trilyon dolarlık küresel pazarlama harcamalarının %90’ını kontrol ediyor. Milletvekilleri tarafından elde edilen belgeler, Rakowitz’in GARM’ın X’i hedeflemeye başladığından bu yana gelir tahminlerinin %80 altında olduğunu övündüğünü gösterdi. Savunması ise bu e-postanın “kendi kendini eleştiren bir şaka” olduğu yönündeydi.

Dış gözlemciler, GARM’ın ABD hükümetinden para aldığını ve ‘Twitter Dosyaları’ tarafından ortaya çıkarılan kötü şöhretli “sansür-endüstri kompleksi”nin bir parçası olabileceğini belirtti.

Eski Trump yönetimi yetkilisi ve şu anda Foundation for Freedom Online’ı yöneten Mike Benz, USAID’in “istenmeyen web sitelerine finansal desteği kesmek için reklamveren boykotları düzenlemek üzere reklamverenlere ulaştığını” belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.