Dolar 32,6003
Euro 34,8766
Altın 2.495,92
BİST 9.599,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 21°C
Pts 19°C
Sal 29°C

NASA’dan Mars’ın Asırlık Gizemini Çözebilecek Keşif

NASA’dan Mars’ın Asırlık Gizemini Çözebilecek Keşif
28 Ekim 2022 21:11
125

Mars’taki iki NASA uzay aracı şimdiye kadarki en büyük meteor kraterlerini görüntüledi. Araştırma raporuna göre iki meteor, yüzey seviyesinde sismik dalgalar üretti ve bu dalgalar dünya dışındaki bir gezegende ilk kez tespit edildi.
2021 yılının sonunda Mars’a bir meteor düştü ve gezegeni o kadar çok salladı ki, NASA’nın InSight iniş aracı çıkan sesleri kaydetti.

Bilim insanları, NASA’nın Kızıl Gezegen’i yörüngesinden görüntüleyen uzay aracı olan Mars Reconnaissance Orbiter ile yeni çarpma kraterinin görüntülerini yakalayana kadar depremin nereden geldiğini bilmiyorlardı.

NASA , keşfi Perşembe günü açıkladı.

635ae429b57f150cd4c843ea Life Haber Ajansı

InSight etki bilimi lideri Ingrid Daubar bir basın brifinginde, “Bunun şimdiye kadar gördüğümüz en büyük yeni krater olduğunu hemen anladık” dedi.

InSight’ın tespit ettiği bin 300’den fazla deprem arasında, bilim insanları bir meteor etkisinden kaynaklanan başka bir sarsıntı tespit etti.

İki meteor, yüzey seviyesinde sismik dalgalar üretti. Bu, daha önce Dünya dışındaki bir gezegende tespit edilmemişti.

Bu meteor çarpmalarından önce, InSight’ın tespit ettiği tüm depremler derin yeraltından geldi ve sismologların yüzey dalgaları yerine “vücut dalgaları” dediği şeyi üretti.

635ae429b57f150cd4c843e8 Life Haber Ajansı

Mars’ın asırlık gizemi çözülebilir

Perşembe günü Science dergisinde yayınlanan iki çalışmada yayınlanan bu meteor etkilerinden elde ettikleri bulgular, Mars’ın coğrafyası hakkında asırlık bir gizemi çözmeye yardımcı olabilir.

Gökbilimciler Mars’ı inceledikleri sürece, kuzey ve güney yarım kürelerinin neden bu kadar farklı göründüğünü merak ettiler.

Kuzey düz ovalar, Güney ise dağlarla dolu.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.