Dolar 33,9924
Euro 37,8627
Altın 2.822,34
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Az Bulutlu
Samsun
26°C
Az Bulutlu
Sal 26°C
Çar 24°C
Per 25°C
Cum 25°C

Netanyahu, Hizbullah’a Karşı Daha Fazla “Sürpriz Darbe” Sözü Verdi

Netanyahu, Hizbullah’a Karşı Daha Fazla “Sürpriz Darbe” Sözü Verdi
27 Ağustos 2024 10:51

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Pazar günü güney Lübnan’daki Hizbullah roket rampalarına yönelik gerçekleştirilen İsrail önleyici saldırısının “hikayenin sonu” olmadığını belirterek, daha fazla “sürpriz darbeler” yapacaklarını söyledi.

İsrail ordusu, Hizbullah’ın yaklaşan bir saldırısını önlemek amacıyla Lübnan merkezli milis güçlerine karşı önleyici saldırılar düzenlediklerini açıkladı. İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait yaklaşık 100 savaş uçağının, IDF istihbaratının yönlendirmesiyle güney Lübnan’daki binlerce Hizbullah roket rampasını yok ettiği bildirildi.

İslami paramiliter grup, bu saldırının ardından, geçen ay Beyrut’taki bir hava saldırısında öldürülen üst düzey komutanları Fouad Shukr’un intikamını almak için İsrail’e yüzlerce roket fırlattı.

Netanyahu, Pazar günü bir hükümet toplantısında, “Bugün olanlar hikayenin sonu değil” dedi. Ve ekledi: “Hizbullah’a sürpriz ve etkili darbeler vuruyoruz. Üç hafta önce, başkumandanlarını [Fuad Shukr] etkisiz hale getirdik ve bugün saldırı planlarını engelledik.”

Birçok medya raporu, ABD istihbaratının Hizbullah’ın saldırısını engellemede yardımcı olduğunu, ancak Washington’ın İsrail operasyonuna doğrudan dahil olmadığını belirtti.

İsrail Başbakanı, Hizbullah lideri Hassan Nasrallah ve İran’ın Yüksek Lideri Ayatollah Ali Khamenei’nin “bu durumun değişmesi ve vatandaşlarımızı güvenli bir şekilde evlerine geri döndürmek için ek bir adım olduğunu” bilmesi gerektiğini ifade etti.

Nasrallah, yaptığı açıklamada, karşılık verme eyleminin ilk aşamasının “başarıyla tamamlandığını” belirtti ve Hizbullah’ın saldırılarının etkisini değerlendireceğini, “sonuç yeterli olmazsa daha sonra yanıt verme hakkını saklı tuttuklarını” söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Sean Savett, ABD Başkanı Joe Biden’ın “İsrail ve Lübnan’daki olayları yakından izlediğini” duyurdu. Savett, “İsrail’in kendini savunma hakkını desteklemeye devam edeceğiz ve bölgesel istikrar için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

ABD, Orta Doğu’daki askeri varlığını artırarak bölgede iki uçak gemisi grev grubunu konuşlandırdı.

İsrail ve Hizbullah, Ekim ayında Gazze’deki Hamas ile başlayan savaşın ardından sürekli olarak sınır ötesi top ve roket ateşiyle karşılık verdi, ancak çatışmalar şu ana kadar tam ölçekli bir doğrudan angajmana dönüşmedi.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.