Dolar 34,0646
Euro 37,8417
Altın 2.801,48
BİST 9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 23°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
23°C
Hafif Yağmurlu
Per 24°C
Cum 25°C
Cts 24°C
Paz 25°C

Netanyahu, Houthis’e Ağır Bedel Ödeyeceklerini Söyledi; İsrail’e Füze Saldırısı Gerçekleşti

Netanyahu, Houthis’e Ağır Bedel Ödeyeceklerini Söyledi; İsrail’e Füze Saldırısı Gerçekleşti
16 Eylül 2024 11:23

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Yemen’in Husi isyancılarının İsrail’e gerçekleştirdiği ilk balistik füze saldırısının ardından, grubun “ağır bir bedel ödeyeceğini” söyledi. Hüseyin lideri, gelecekte daha büyük saldırıların olacağını duyurdu.

Husilerin, gelişmiş bir yüzeyden yüzeye hipersonik füze olarak iddia ettiği füze, sabah saat 06.30’da ülke genelinde hava sirenlerine neden oldu. Yerel medya, Tel Aviv’in güneydoğusundaki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı’na koşan insanları gösteren görüntüler yayınladı. Füzenin Ben Shemen Ormanı’ndaki açık bir alana düştüğü ve Kfar Daniel yakınlarında yangına yol açtığı bildirildi. Yaralanma veya hasar raporları bulunmuyor.

İsrail askeri, ateşin füze savar roketlerinin füze üzerindeki etkisi mi yoksa Husilerin iddia ettiği gibi İsrail hava savunmasını geçip geçmediğini araştırıyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Iron Dome ve Arrow hava savunma sistemlerinden interceptörlerin kullanıldığını doğruladı ancak başarılı olup olmadıkları konusunda henüz bir sonuç elde edilemediğini belirtti. İlk inceleme, füzenin muhtemelen birden fazla interceptör denemesi sonrası hava içinde parçalandığını gösterdi.

Netanyahu, pazar günü yapılan bir kabine toplantısında yaptığı açıklamada, Husilere askeri bir yanıt verme olasılığını ima etti. “Bu sabah, Husiler Yemen’den bizim topraklarımıza bir yüzeyden yüzeye füze fırlattı. Artık zarar vermeye yönelik herhangi bir girişim için ağır bir bedel ödeyeceğimizi bilmeleri gerekiyordu,” dedi.

Husi lideri Abdul-Malek al-Houthi, pazar günü İsrail’e yönelik daha fazla saldırı tehdidinde bulundu. “Bugün gerçekleştirdiğimiz operasyon, gelişmiş bir Yemen füzesiydi ve bu beşinci tırmanış aşamasının bir parçasıdır. Gelecek daha büyük olacak,” dedi.

Husi medyası, füzelerin 20 denemenin ardından İsrail’e ulaştığını iddia etti ve Husi askeri sözcüsü Yahya Saree, yeni bir hipersonik balistik füzenin İsrail askeri hedeflerine yönlendirildiğini, 1.270 mil mesafeyi 11 dakikada geçtiğini ve IDF tarafından intercept edilmediğini söyledi. Başka bir üst düzey Husi yetkilisi Hezam al-Asad, X platformunda İbranice olarak alaycı bir mesaj paylaştı.

İsrail medyası, füzenin çok geç bir aşamada tespit edildiğini öne sürdü. Ynet gazetesine göre, füzenin savaş başlığı gövdesinden ayrı olup, kanatları ve sinyal bozucu navigasyon sistemleriyle hedefe doğru zigzag yaptığını, bu nedenle intercept sistemlerinin çok zor olduğunu belirtti.

Husiler, İran ile bağlantılı bir grup olarak, İsrail ile Hamas arasındaki Gazze savaşının başlangıcından bu yana sürekli olarak İsrail’e insansız hava araçları ve füzeler fırlattılar, ancak bunların neredeyse tamamı Kızıl Deniz üzerinde intercept edildi. Ayrıca, İsrail’e destek için Filistinliler adına bir ablukayı sürdürdüklerini iddia ettikleri ticari gemilere saldırdılar, ancak hedeflenen gemilerin çoğunun İsrail ile bağlantısı yok.

Pazar günkü saldırının doğrulanması durumunda, Yemen’den fırlatılan ilk füzenin İsrail topraklarına düştüğü kaydedilecektir. Temmuz ayında, Yemen’in isyancıları tarafından gönderilen İran yapımı bir insansız hava aracı Tel Aviv’i hedef almış, bir kişinin ölümüne ve en az 10 kişinin yaralanmasına neden olmuştu.

Saldırı, İsrail’in anti-balistik füze sistemlerinin Gazze, İran, Lübnan ve Yemen’den gelen eşzamanlı saldırılara karşı savunma yeteneği konusunda endişeleri artıracaktır. Ayrıca, pazar sabahı İsrail askeri Lübnan’dan yaklaşık 40 füzeye benzer projeksiyonların fırlatıldığını, çoğunun intercept edildiğini veya boş bölgelerde düştüğünü bildirdi.

İsrail-Lübnan sınırında her iki tarafta da on binlerce insan yerinden edildi. Netanyahu, mevcut durumun sürdürülemez olduğunu belirtti. “Mevcut durum devam etmeyecek. Vatandaşlarımızı güvenli bir şekilde evlerine döndürmek için gereken her şeyi yapacağız,” dedi.

Batı Şeria’da da gerilimler yüksek. İsrail’in birkaç haftadır devam eden askeri operasyonları ve şiddet, yerel topluluklar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bir BM çalışanı, Cumartesi günü Batı Şeria’nın kuzeyinde evinin çatısında bir keskin nişancı tarafından öldürüldü. Unrwa için temizlik görevlisi olarak çalışan Sufyan Jaber Abed Jawwad, son on yılda Batı Şeria’da öldürülen ilk ajans çalışanı oldu. Bu olay, bu ay Batı Şeria’daki bir protestoda İsrail askeri tarafından öldürülen bir ABD-Türk aktivisti için Türkiye’de cenaze töreni düzenlendiği sırada gerçekleşti.

Pazar akşamı ayrıca, Kudüs’ün Eski Şehir bölgesindeki Şam Kapısı girişinde bir İsrail sınır polisi memurunun bıçaklı saldırıya uğradığı bildirildi. Yetkililer, saldırganın kesici bir aletle memura saldırdıktan sonra Eski Şehir’e kaçmaya çalıştığını belirtti. Bir polis sözcüsü, saldırganın vurulup “etkisiz hale getirildiğini” söyledi.

On ay süren Gazze savaşında, sağlık yetkililerine göre ölü sayısı 41.000’i geçti. Ölülerin çoğu sivil ve toplam, Gazze’nin savaş öncesi nüfusunun neredeyse %2’sini, yani her 50 kişiden birini temsil ediyor. Çatışma, 7 Ekim’de Hamas’ın gerçekleştirdiği ve 1.200 kişinin öldüğü, yaklaşık 250 kişinin rehin alındığı saldırıyla başladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.