Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 28°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 28°C
Cts 27°C
Paz 27°C
Pts 28°C

Netanyahu’dan Trump’a Görüşme Talebi

Netanyahu’dan Trump’a Görüşme Talebi
24 Temmuz 2024 11:09

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu hafta Washington’da resmi bir ziyaret gerçekleştirecek ve ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelecek. Netanyahu ayrıca ABD Kongresi’nde bir konuşma yapacak. Ancak Politico’nun haberine göre, İsrailli lider, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump ile de bir görüşme talebinde bulundu.

Netanyahu’nun ziyaretinde Başkan Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve diğer üst düzey ABD yetkilileriyle görüşmesi bekleniyor. Çarşamba günü Kongre önünde Gazze’deki savaşla ilgili bir konuşma yapması planlanıyor. Politico’nun kaynaklarına göre, Netanyahu’nun ekibi Trump ile de iletişim kurarak Florida’da yüz yüze bir görüşme ayarlamaya çalışıyor.

Trump, son yıllarda İsrail Başbakanı’na yönelik eleştirilerini artırmış olsa da görüşmeyi tamamen reddetmedi. Eski başkan, İsrail’in sadık bir destekçisi olmasına rağmen, Netanyahu’nun 2020 ABD seçimlerini Biden’ın kazandığını tebrik etmesinden sonra araları açıldı. Ayrıca Trump, Netanyahu’nun Gazze’deki durumu ve 7 Ekim’de Hamas militanlarının İsrail topraklarına düzenlediği saldırıyı yönetimini de eleştirdi. Bu saldırıda 1.200’den fazla kişi hayatını kaybetmiş ve yüzlerce kişi rehin alınmıştı.

Geçen hafta Trump, Milwaukee’deki Cumhuriyetçi Ulusal Kongre sırasında, Gazze’deki ABD rehinelerinin geri getirilememesi durumunda İsrail liderliğini tehdit etti ve “Göreve başlamadan önce geri dönmezlerse, çok büyük bir bedel ödeyeceksiniz” dedi.

Biden yönetimi, çatışma süresince Netanyahu’yu kararlı bir şekilde destekledi. Ancak Washington, Batı Kudüs’ün güney Gazze’deki yoğun nüfuslu Refah kentindeki saldırılarını azaltması çağrıları üzerine, Mayıs ayı başlarında İsrail’e 3.500 bomba teslimatını durdurdu.

Netanyahu, bu durumu “akıl almaz” olarak nitelendirerek, ABD’yi İsrail’e silah ve mühimmat sağlanmasını geciktirdiği için eleştirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.