Dolar 33,9903
Euro 37,8443
Altın 2.821,37
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Az Bulutlu
Samsun
26°C
Az Bulutlu
Sal 26°C
Çar 25°C
Per 25°C
Cum 25°C

Olimpiyatlarda Cinsiyet Tartışmalarının Odağındaki İkinci Boksör Altın Madalya Kazandı

Olimpiyatlarda Cinsiyet Tartışmalarının Odağındaki İkinci Boksör Altın Madalya Kazandı
11 Ağustos 2024 14:36

Çin Taipei’li Lin Yu-ting, kadınlar tüy siklet finalinde Polonyalı Julia Szeremeta’yı mağlup ederek Paris’te olimpiyat altın madalyasını kazandı. Bu zafer, Lin’in cinsiyet kimliğiyle ilgili süregelen tartışmaların ortasında geldi.

Lin, oybirliğiyle alınan kararla kazandı ve bu zafer, 2023’te Yeni Delhi’de düzenlenen Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası’ndan Uluslararası Boks Birliği’nin (IBA) cinsiyet uygunluk testlerini geçemediği için diskalifiye edilmesinin ardından geldi. Konu hakkında konuşan örgütün başkanı Umar Kremlev, yapılan testlerin “XY kromozomlarına sahip olduklarını kanıtladığını ve bu nedenle spor etkinliklerinden men edildiklerini” belirtti.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Lin ve geçen yılki turnuvadan diskalifiye edilen Cezayirli boksör Imane Khelif’in Paris Oyunları’na katılmalarına izin verdi. Bu ayın başında IOC sözcüsü Mark Adams, tüm sporcuların “uygunluk kurallarına uyduğunu” belirterek, geçen yıl IBA tarafından yapılan testlerin sonuçlarına şüpheyle yaklaştı. Cuma günü Khelif, Çinli Yang Liu’yu mağlup ederek kadınlar velter siklet finalinde olimpiyat altın madalyasını kazandı.

Lin ve Khelif, başarısız DNA testleri nedeniyle yoğun bir tartışmanın merkezinde yer aldı. Bazı yorumcular, erkek genetik özelliklerine sahip kişilerin kadın sporcularla yarışmasına izin verilmesinin adil olmadığını savunurken, destekçileri ise testlerin XY kromozomlarını mı yoksa kandaki yüksek testosteron seviyelerini mi tespit ettiğinin net olmadığını ifade ediyor.

İki yıl önce, Rusya vatandaşı olan Kremlev’in başkanlık ettiği IBA, Rus ve Belaruslu boksörlere getirilen yasağı kaldırmıştı ve ulusal bayrak ve marşlarla yarışmalarına izin veren az sayıdaki küresel spor kuruluşlarından biri olmuştu. 2023’te ise IOC, yönetim ve finansal reformları uygulamama iddiası nedeniyle IBA’nın tanınmasını geri aldı ve Paris Olimpiyatları’nda boksun sorumluluğunu üstlendi.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.