Site icon Life Haber Ajansı

Pakistan Yüksek Mahkemesi, Eski Başbakan İmran Khan’ın Serbest Bırakılmasına Karar Verdi

BANNER 2023Q2 4 Life Haber Ajansı

Yargıçlar, muhalif siyasetçinin tutuklanmasının hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Geo TV haber kanalının bildirdiğine göre, Pakistan Yüksek Mahkemesi, bu hafta başlarında tutuklanması ülke çapında ölümcül protestoları tetikleyen eski başbakan İmran Khan’ın serbest bırakılmasına karar verdi.

Yayıncıya göre mahkeme, Perşembe günü Khan’ın hukuk ekibinin muhalefet figürünün tutuklanmasının yasa dışı olduğuna karar verdiği bir itirazı değerlendirdi.

Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) partisinin lideri, kendisine yönelik bir rüşvet davasıyla ilgili olarak bir alt mahkemeye gelir gelmez Ulusal Hesap Verebilirlik Bürosu’nun (NAB) emriyle Salı günü gözaltına alındı. O zamandan beri başkent İslamabad’daki bir polis yerleşkesinde tutuluyor.

Khan’ın sözcüsü El Cezire’ye, 70 yaşındaki kişinin “tüm yasaları ihlal eden” yargıçların önüne bile çıkmadan mahkemede tutuklandığını söyledi. PTI partisi, bunun bir tutuklama değil, “kaçırılma” olduğunu iddia ederek , yandaşlarını sokağa çıkmaya çağırdı.

Pakistan, son üç gündür göstericilerin güvenlik güçleriyle çatıştığı ve ülke çapındaki büyük şehirlerde hükümet binalarını ateşe verdiği şiddetli protestoların pençesine düştü. Başbakan Şehbaz Şerif hükümeti, huzursuzluğu durdurmak için orduyu konuşlandırdı.

Şimdiye kadar partisinin üst düzey isimleri de dahil olmak üzere Khan’ın yaklaşık 2500 destekçisi tutuklandı. Yerel basın, en az 11 protestocunun öldüğünü ve yüzlerce polis memurunun yaralandığını bildirdi.

Nisan 2022’de gensoru oylamasının ardından görevden alınmasından bu yana Khan aleyhine çok sayıda ceza davası açıldı. Ülkede oldukça popüler olmaya devam eden PTI lideri, kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddediyor.

Politikacı, bir yıl önce ABD önderliğindeki bir “uluslararası komplo” sonucunda görevden alındığını iddia etmiş ve muhaliflerini yabancı güçlerden para almakla suçlamıştı.

Khan, o zamandan beri ülke genelinde büyük mitingler düzenleyerek iktidara geri dönmek için aktif girişimlerde bulunuyor. Eski başbakan, geçen Kasım ayında bir suikast girişiminden sağ kurtuldu ve kendisine birkaç kurşun sıkıldıktan sonra bacağından hayati tehlikesi olmayan bir yara alarak kurtuldu.

Exit mobile version