Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 30°C
Sal 28°C
Çar 29°C

Pentagon’a Bilgi Sızdıran Askeri Mahkemede Yargılanacak

Pentagon’a Bilgi Sızdıran Askeri Mahkemede Yargılanacak
18 Temmuz 2024 11:08

Jack Teixeira daha önce ABD’nin Ukrayna’daki askeri faaliyetlerine ilişkin sırları paylaşma suçunu kabul etmişti…

ABD federal mahkemesinde yıllardır Amerikan sırlarının en büyük sızıntısı olarak nitelendirilen olayla ilgili olarak suçunu kabul eden Massachusetts Hava Ulusal Muhafızları üyesi Jack Teixeira ayrıca Hava Kuvvetleri askeri mahkemesinde de yargılanacak. Teixeira tarafından sızdırılan belgeler, ABD özel kuvvetlerinin Ukrayna’daki konuşlanmasına ve Washington’un müttefiklerini gözetlemesine ışık tutuyordu.

Massachusetts’teki bir hava üssünde bilgi teknolojileri uzmanı olarak çalışan 22 yaşındaki Teixeira, 2022 yılının sonlarında mesajlaşma uygulaması Discord üzerinden bir dizi gizli ve çok gizli belgeyi sızdırdı. Geçen yılın Nisan ayında tutuklandı.

Teixeira tarafından sızdırılan veriler arasında haritalar, uydu fotoğrafları ve ABD müttefiklerine ilişkin istihbarat da yer alıyordu. Bu veriler ABD özel kuvvetlerinin Ukrayna’daki varlığını gösteriyor ve müttefiklerini hedef alan Amerikan casusluğunu ortaya koyuyordu. Ayrıca Kiev’in başarısızlıkla sonuçlanan yaz karşı saldırısına hazırlanırken askeri yetersizliklerini de ortaya koyuyordu.

Teixeira, Mart ayında federal bir mahkemede, gizli savunma belgelerinin saklanması ve iletilmesiyle ilgili altı suçlamayı kabul etti ve 16 yıl hapis cezasını kabul etti. Buna karşılık savcılık, ABD Casusluk Yasası uyarınca kendisine ek suçlamalar yöneltmedi.

ABD Hava Kuvvetleri sözcüsü Çarşamba günü yaptığı açıklamada, eski muhafızın gizli verileri araştırmayı durdurma emirlerini görmezden gelmek ve sızıntıların ortaya çıkmasının ardından donanımı imha ederek adaleti engellemek suçlamalarıyla askeri mahkemeye çıkarılacağını söyledi. Açıklamada duruşmanın Massachusetts’teki Hanscom Hava Kuvvetleri Üssünde, henüz belirlenmemiş bir tarihte yapılacağı belirtildi.

Hava Kuvvetleri sözcüsü, suçlamaların Temmuz ayı başında mahkemeye sevk edildiğini de sözlerine ekledi. Mayıs ayındaki bir duruşmada Teixeira’nın avukatları askeri suçlamaların aynı suçtan iki kez yargılanarak haklarının ihlal edileceğini savunmuşlardı.

ABD Casusluk Yasası kapsamında yargılanan bir diğer kişi olan WikiLeaks kurucularından Julian Assange, 14 yıllık bir hukuk mücadelesini sona erdirerek geçtiğimiz ay özgürlüğüne kavuştu. Assange, ulusal savunma bilgilerini elde etmek ve yaymak için komplo kurmak suçunu kabul etmişti. Beş yıl hapis cezasına çarptırılan Assange, bu cezasını Londra’daki Belmarsh maksimum güvenlikli hapishanesinde çekmişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.