Dolar 34,2867
Euro 37,2083
Altın 2.979,97
BİST 9.054,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
15°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

Pentagon’un “İran’dan İHA Servisi”: Suriye’deki ABD Üssüne Beklenmedik Ziyaret!

Pentagon’un “İran’dan İHA Servisi”: Suriye’deki ABD Üssüne Beklenmedik Ziyaret!
15 Ağustos 2024 12:34

Pentagon, Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan bir üssüne yapılan İHA saldırısında sekiz ABD askerinin yaralandığını açıkladı. İlk raporlarda herhangi bir kayıp bildirilmemişti.

Geçen hafta çevrimiçi paylaşılan görüntülere göre, Türkiye ve Irak sınırına yakın Rimelan’daki üste bir insansız hava aracının yangına neden olmuş olabileceği belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Hava Kuvvetleri Tümgenerali Patrick Ryder, Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, saldırı sonucunda sekiz askerin “travmatik beyin hasarı” ve duman inhalasyonu nedeniyle tedavi gördüğünü, bunlardan üçünün ise yeniden göreve döndüğünü belirtti.

Ryder, ABD’nin saldırının “İran destekli güçler” tarafından gerçekleştirildiğine inandığını, ancak Pentagon’un saldırıyı hangi milis grubunun gerçekleştirdiğini belirlemeye çalıştığını ekledi.

Rimelan’da (diğer adlarıyla Rmelan veya Rumalyn) gerçekleştirilen İHA saldırısının ilk raporlarında yaralanmalar bildirilmemişti. Ancak geçen Cuma günü Reuters’a konuşan isimsiz bir ABD yetkilisi, tıbbi değerlendirmelerin ve hasar tespitlerinin devam ettiğini söylemişti.

Suriye’nin Haseke vilayetinde yer alan Rimelan, 2015 yılı sonlarında ABD askerleri tarafından ele geçirilmiş ve burada “Rumalyn İniş Pisti” (RLZ) adlı bir üs kurulmuştu. Bu tesis, ABD askerleri ve Kürt müttefiklerine lojistik destek sağlamak amacıyla kullanıldı.

IŞİD, 2014 yılında Suriye ve Irak’ın büyük bir bölümünü ele geçirmişti. İran ve Rusya, Suriye hükümet güçlerine destek verirken, ABD ise doğu Suriye’deki petrol rezervleri ve tarım arazilerinin bulunduğu bölgeleri kontrol etmek için Kürt milisleri destekleyerek buraya asker gönderdi.

Washington, Suriye’de uluslararası hukuku ihlal ederek yaklaşık 900 askerini tutmaya devam ediyor. Pentagon, bu görevi “IŞİD’in yeniden dirilişini önlemek” olarak tanımlarken, ABD’nin desteklediği Kürt milisler ise Suriye’ye yeniden entegre olmayı reddediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.