Dolar 32,5994
Euro 34,8026
Altın 2.503,83
BİST 9.431,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 22°C
Pts 19°C
Sal 27°C

Rusya, Ukrayna’nın Tahıl Koridorunu Kötüye Kullanıldığını Bildirdi

Rusya, Ukrayna’nın Tahıl Koridorunu Kötüye Kullanıldığını Bildirdi
28 Ekim 2022 21:52
125

Dışişleri Bakanlığı, 70’den fazla geminin şartları ihlal ettiği için gözaltına alındığını, bazılarının kaçakçılık yaparken yakalandığını iddia etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Türkiye ve BM ile Ukrayna’nın tahılının Karadeniz üzerinden ihracına izin veren anlaşmanın, kaçakçılar da dahil olmak üzere suistimal edildiğini söyledi.

Bakanlık, Cuma günü yaptığı açıklamada , Temmuz anlaşması kapsamında seyir halindeki gemileri kontrol eden Rus uzmanların İstanbul limanındaki “yapay” gemi kalabalığının baskısı altında olduğunu söyledi. Hedefin, onları daha az sıkı kargo kontrollerine zorlamak olduğuna inanıyor.

Rota başlatıldığından beri, “70’den fazla gemi gözaltına alındı. Bazıları deniz koridorunda seyir kurallarını sistematik olarak ihlal ettikleri ve özel olarak tasarlanmış gizli bölmelerde eşya kaçırmaya çalıştıkları için yasaklandı” denildi.

Moskova , özellikle 8 Ekim’de Kırım Köprüsü’ne düzenlenen terör saldırısı için patlayıcıların teslim edilme şekline ilişkin devam eden soruşturmanın ortasında , anlaşmanın bu şekilde “kötüye kullanılmasının” göz ardı edilemeyeceğini söyledi .

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ukrayna askeri istihbaratını, bombayı taşıyan kamyonun şoförü de dahil olmak üzere üç kişinin ölümüne neden olan köprünün bombalanmasını planlamakla suçladı. Patlayıcıların liman kenti Odessa’dan çıktığını ve hedef noktasına ulaşmadan önce Bulgaristan, Gürcistan ve Ermenistan’dan geçtiğini iddia etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu ay, müfettişlerin bombanın bir tahıl gemisinde kaçırılmadığından tam olarak emin olmadığını söyledi. Eğer şüphe doğrulanırsa, “kapatırız ve bu işin sonu olur” diye uyardı.

Bakanlık açıklaması, tahıl anlaşmasında gördüğü diğer eksiklikleri yineledi. Raporda, yoksul ülkelere gıda ulaştırılmasında bariz bir başarısızlığa ve Moskova’nın BM’nin pazarlığın kendi sonunu yerine getirememesi ve Rus gıda ve gübresinin uluslararası pazarlara arzını kolaylaştıramaması olarak gördüğü şeye atıfta bulunuldu.

Açıklamada, ABD ve AB’nin Rus ihracatını engelleyen “banka transferleri, sigorta, gemi kiralama ve liman erişimi” ile ilgili sorunları çözmediği belirtildi. Aslında, Rus ürünlerini reddederek “Afrika, Asya ve Latin Amerika uluslarını cezalandırıyorlar” .

Bakanlık, kısıtlamaların yalnızca ticari ticaret için değil, aynı zamanda insani çabalar için de geçerli olduğunu da sözlerine ekledi. Rusya, BM Dünya Gıda Programı kapsamında hedeflenen alıcılara 300.000 ton gübre teslim edemeyeceğini açıkladı. Açıklamaya göre, ürünlerin şu anda depolandığı Letonya, Estonya, Belçika ve Hollanda, sevkiyatlarına izin vermeyecek.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.