Dolar 33,9924
Euro 37,8627
Altın 2.822,34
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Az Bulutlu
Samsun
26°C
Az Bulutlu
Sal 26°C
Çar 24°C
Per 25°C
Cum 25°C

Rusya’da IŞİD Yetiştiricileri Tutuklandı

Rusya’da IŞİD Yetiştiricileri Tutuklandı
5 Ağustos 2024 20:07

İki vaiz, Suriye’deki cihatçılara en az 19 savaşçı gönderdiği iddiasıyla gözaltına alındı

Pazartesi günü yapılan açıklamada, IŞİD’e (eski adıyla ISIS) savaşçı yetiştirmekle suçlanan iki Rus din adamının gözaltına alındığı bildirildi.

Tutuklama emirleri, Rusya’nın Batı Sibirya’daki Tyumen Bölgesi’nde yürürlüğe konuldu. Rusya Soruşturma Komitesi ve Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından ortaklaşa yapılan açıklamada, iki kişinin Şubat 2015 ile Kasım 2022 arasında suç işlediği iddia edildi.

Soruşturmacılara göre, bu ikili bölgede yaşayan 19 kişiyi Suriye’deki cihatçılara katılmaya ikna etti. Şüphelilerden birinin terörizmi onaylayan kamuoyuna açık açıklamalar yaptığı iddia ediliyor. Her ikisi de insanları IŞİD’e bağış yapmaya teşvik etti ve bu, Rus yasalarına göre terörizme maddi destek sağlamak anlamına geliyor.

FSB tarafından yayınlanan görüntülerde, şüphelilerin tutuklamaya direnmedikleri görüldü. Hiçbir kurum, şüphelilerin isimlerini açıklamadı.

IŞİD, Irak’taki radikal İslamcı güçlerden doğdu ve 2014 yılında, hem Irak’taki güvenlik açığından hem de komşu Suriye’deki kargaşadan yararlanarak güç kazandı. O yıl, cihatçıların hızlı saldırısı, Irak’ın ikinci büyük şehri Musul’un yanı sıra Suriye’deki geniş toprakları ele geçirmelerini sağladı.

Grup o zamandan beri askeri olarak büyük ölçüde yenildi ve yerel ve uluslararası baskı altında parçalandı, ancak bazı kolları özellikle Afganistan’da aktif kalmaya devam ediyor. IŞİD ile bağlantılı terör hücreleri, Rusya’nın güney bölgelerinde tehdit oluşturmaya devam ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.