Dolar 32,8221
Euro 35,1421
Altın 2.449,46
BİST 10.771,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 28°C
Açık
Samsun
28°C
Açık
Pts 28°C
Sal 27°C
Çar 27°C
Per 27°C

Şap Hastalığıyla Mücadelede Büyük Başarı: Vaka Sayısında %53 Azalma

Şap Hastalığıyla Mücadelede Büyük Başarı: Vaka Sayısında %53 Azalma
13 Haziran 2024 11:06

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, şap hastalığıyla mücadele kapsamında bu yıl başında uygulamaya koydukları 3. doz aşı sayesinde vaka sayısında %53 oranında azalma görüldüğünü açıkladı. Bakan Yumaklı, bu başarıyı “baskın dönem” olarak adlandırılan aşılama stratejisine bağladı.

Şap hastalığı, sığır, manda, koyun, keçi ve geyik gibi çift tırnaklı hayvanlarda görülen bulaşıcı bir hastalık olarak biliniyor. Ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz etkileyen bu hastalık, büyük ekonomik kayıplara neden olabiliyor.

Bakan Yumaklı, yaptığı yazılı açıklamada, her yıl rutin olarak uygulanan 2 doz şap aşısının 2024 başında 3 doza çıkarıldığını ve bu sayede vaka sayısında önemli bir düşüş yaşandığını belirtti. Yumaklı, “İlkbahar ve sonbahar döneminde yapılan aşılara yılın başında bir dönem daha ekledik. İlk dozu baskın aşılama programımız kapsamında 29 Ocak-31 Mart 2024 tarihlerinde uyguladık.” dedi.

Büyükbaş Hayvanların %87’si Aşılandı

Baskın dönem aşılama kampanyası kapsamında, büyükbaş hayvan varlığının %87’sine tekabül eden 14 milyon 714 bin 274 büyükbaş hayvanın aşılandığını belirten Yumaklı, bu çalışmaların sonucu olarak 2023 yılı sonbaharı ile 2024 yılı ilkbahar dönemi arasında mihrak sayısında %53 oranında azalma kaydedildiğini ifade etti.

Yumaklı, baskın dönemin ardından 1 Mayıs’ta ilkbahar dönemi kampanyasına başladıklarını ve bu süreçte 6 milyon büyükbaş ve 1,2 milyon küçükbaş hayvanın aşılandığını açıkladı. 2024 yılı sonuna kadar ilkbahar dönemi için 9 milyon, sonbahar dönemi için ise 15 milyon büyükbaş hayvanın daha aşılanmasının planlandığını belirtti. Bakanlık bünyesindeki Şap Enstitüsü’nde 25-30 milyon doz şap aşısı üretimi hedefleniyor.

Kurban Bayramı Öncesinde Tedbirler Alındı

Bakan Yumaklı, Kurban Bayramı öncesinde hayvan sağlığı yönünden gerekli tüm tedbirlerin alındığını da vurguladı. Bu kapsamda, şap hastalığına karşı yürütülen mücadele ve aşılama çalışmalarının hız kesmeden devam edeceğini belirtti.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.