Dolar 34,2924
Euro 37,2191
Altın 2.989,04
BİST 8.970,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 14°C
Yağmurlu
Samsun
14°C
Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Sızan E-postalar, CIA Destekli Rejim Değişikliği Örgütünde ‘İç Savaş’ Olduğunu Ortaya Çıkardı

Sızan E-postalar, CIA Destekli Rejim Değişikliği Örgütünde ‘İç Savaş’ Olduğunu Ortaya Çıkardı
31 Temmuz 2024 14:07

ABD merkezli sivil toplum kuruluşu National Endowment for Democracy (NED), Washington tarafından düşman olarak görülen ülkelerde siyasi huzursuzluk çıkarmaktan sorumlu olan bir CIA destekli kuruluş olarak bilinir. Kuruluş, en çok 2014 yılında Ukrayna’da Maidan darbesini desteklemesiyle tanınır. Kurucu Carl Gershman, Ukrayna’yı “en büyük ödül” olarak nitelendirmiştir.

The Grayzone tarafından elde edilen belgelere göre, NED’de iki üst düzey yetkilinin görevden alınması ve yaşanan “iç savaş” ile birlikte eski neoconlar ve genç yönetim arasında büyük bir çatışma patlak verdi. Eski neoconlar, genç yönetimi “çok fazla uyanık” olmakla suçluyor.

Skandal, yeni atanan NED iletişim başkan yardımcısı Leslie Aun’un daha önce dışlanan gazetecilerle iletişime geçmesiyle başladı. Aun, Grayzone’un NED’i bir CIA ajanı olarak tanımlamasına itiraz ederek, kuruluşun Max Blumenthal ve Alex Rubinstein ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bu görüşme, Mayıs 2023’te yayınlandı.

Görüşme sırasında Aun, NED ile CIA arasında yasal bir ayrım olduğuna dair herhangi bir güvence veremedi. “Yasada olup olmadığını bilmiyorum. Ne olduğunu bilmiyorum. Aptal gibi konuşmak istemiyorum,” dedi.

The Grayzone, Salı günü, NED’nin ‘Democracy Digest’ blogunun eski editörü Michael Allen ve NED’nin kurucu başkanı Carl Gershman arasındaki birkaç sızdırılmış e-postayı yayınladı. Bu e-postalar, görüşmenin yayınlanmasının Aun ve Allen’ın işlerini kaybetmelerine neden olabileceğini gösteriyor. Grayzone, bu yazışmaların kaynağını açıklamadı.

Allen, kaydın YouTube’a yüklenmesinin ardından Gershman ve NED hükümet ilişkileri başkan yardımcısı David Lowe’a “Amatörce – büyük utanç!” diye bir e-posta gönderdi. “Bu insanlarla konuşmaması gerektiği konusunda özellikle tavsiyede bulundum,” diye ekledi.

Lowe, Aun’un performansını “nefes kesici derecede bilgisiz” ve “dinlemesi çok acı verici” olarak nitelendirdi. Hem Lowe hem de 2021’de emekli olan Gershman, yeni NED başkanı Damon Wilson’u onu işe almakla suçladılar.

Gershman, görüşmeyi “felaket bir hata” olarak tanımladı ve Aun’u “açıkça bilgisiz,” “moron” ve “bilgisiz harikalar diyarı” olarak nitelendirdi. Wilson’un medya ve imaj odaklı olduğunu iddia etti.

Allen, e-postalarda NED iletişim direktörü Christine Bednarz’ı da suçladı. Bednarz’ın Aun’u Grayzone ile konuşmaya teşvik ettiğini ve Allen’a “beyaz erkek ayrıcalığı” hakkında ders verdiğini iddia etti. Allen ayrıca, Bednarz’ın zorunlu “çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık” eğitimleri düzenlediğini ve iş kartlarında ve e-posta imzalarında zamir kullanmadığı için onu eleştirdiğini belirtti.

Allen, 5 Haziran 2023’te Gershman’a gönderdiği bir e-postada, iletişim ekibinin “NED’in LGBTQIA+ gündeminin” Grayzone skandalından daha acil olduğunu vurgulamasından yakındı.

Bir başka çatışma noktası ise 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırısının ardından ortaya çıktı. Allen, bazı NED çalışanlarının “ANSWER tarafından düzenlenen Filistin yanlısı yürüyüşe katıldığını” ve NED başkanının Facebook’ta Black Lives Matter’ı desteklemeye devam ettiğini belirtti.

Allen, nihayet 12 Aralık’ta işten çıkarıldı. Şubat ayında Gershman ve Lowe’a gönderdiği bir e-postada, bu durumun kısmen Grayzone olayı nedeniyle marjinalleşmesinden kaynaklandığını iddia etti.

Aun da bir noktada işten çıkarıldı ve belgelere göre “cinsiyet ayrımcılığı” nedeniyle önemli bir tazminat aldı. Çevrimiçi biyografilerinde NED’deki çalışmasından bahsedilmiyor.

NED, 1983 yılında CIA’nin önerisiyle dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kuruldu. NED kurucusu Allen Weinstein, 1991’de Washington Post’a verdiği demeçte, “Bugün yaptığımız şey, 25 yıl önce CIA tarafından gizlice yapılmıştı,” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.