Site icon Life Haber Ajansı

Stratejik Deniz Yollarından Transit Geçiş Ücretlerine Düzenleme

bogaz Life Haber Ajansı

İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı’ndan geçiş maliyetinin %8’den fazla artması bekleniyor

Kilit su yolları, yükleri Karadeniz ve Akdeniz arasında taşımanın tek yoludur.

Yüzde 8,3’lük ücret artışı 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek ve boğazlardan elde edilen yıllık gelirin 900 milyon dolara çıkarması öngörülüyor. Ticari gemiler artık ton başına 4.42 dolar ödeyecek.

1936 Montrö Sözleşmesi uyarınca Türkiye, İstanbul Boğazı’ndan geçen gemilerden deniz feneri, kurtarma ve sağlık masrafları alma ve girme hakkını saklı tutar.

1936’da Montrö Paktı’nın imzalandığı sırada, tüm hesaplama 0,80 dolara eşdeğer olan altın frankına göre yapılırken, geçen yılın Ekim ayında frankın değeri 4,08 dolara yükseldi.

Türkiye, uluslararası sözleşmenin kendisine tanıdığı uluslararası haklar doğrultusunda, boğazlardan elde ettiği gelirle belirlenen frankın değerini artırmıştır.

Montrö Sözleşmesi, Türk boğazlarından geçen deniz trafiğini düzenlemekte ve barış zamanlarında tüm sivil gemiler için tam geçiş özgürlüğünü garanti etmektedir. Boğaz ve Çanakkale Boğazı’nı bir çatışma sırasında yabancı savaş gemilerine ve Türkiye ile savaş halindeki ülkelerden gelen ticaret gemilerine kapatma hakkı vardır.

Exit mobile version