Dolar 32,9279
Euro 35,2319
Altın 2.445,96
BİST 10.608,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Açık
Samsun
26°C
Açık
Per 26°C
Cum 28°C
Cts 28°C
Paz 29°C

Su Ürünleri Üretiminde Cumhuriyet Tarihinin Rekoru Kırıldı

Su Ürünleri Üretiminde Cumhuriyet Tarihinin Rekoru Kırıldı
5 Haziran 2024 11:22

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2023 yılı su ürünleri üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 18,6 oranında artarak 1 milyon 7 bin 921 tona ulaştığını açıkladı. Yumaklı, sağlanan destekler, uygulanan politika ve projelerle sürdürülebilir yönetim yaklaşımına dayalı olarak üretimdeki artış ivmesinin devam ettiğini vurguladı.

2023 yılı üretim rakamlarının Cumhuriyetin 100. yılına denk gelmesiyle bir rekor kırıldığını belirten Yumaklı, 2022 yılında ulaşılan 849 bin 808 ton üretim rakamının da Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu hatırlattı. Yumaklı, su ürünleri ve balıkçılık sektöründe yukarı yönlü ivmenin sürdüğünü ifade etti ve 2023 yılındaki artışın en önemli nedeninin avlanılan balık miktarındaki artış olduğunu kaydetti.

Hamsi Üretiminde Büyük Artış

Bakan Yumaklı, hamsinin avcılık üretiminde belirleyici bir tür olduğunu belirterek, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 117 artışla 273 bin 915 ton hamsi avlandığını açıkladı. Bu artışın toplam üretim miktarında önemli bir paya sahip olduğunu ifade eden Yumaklı, hamsinin uzun yıllar boyunca sofralarda sürekliliğini sağlamak adına 7 avcılık türü için üretim planlaması yapıldığını dile getirdi.

Yetiştiricilik Ürünlerinde de Artış

Su ürünleri yetiştiriciliğinde de nispi bir artış yaşandığını belirten Yumaklı, yetiştiriciliğin önceki seneye göre yüzde 7,6 artarak 553 bin 862 tona ulaştığını söyledi. Tür bazında en büyük artışın Türk somonunda yaşandığını ifade eden Yumaklı, uluslararası pazarda marka değeri olması için çalışılan Türk somonunun üretiminin önceki yıla göre yüzde 45 artarak 66 bin tonu geçtiğini belirtti. Ayrıca çipura, levrek ve midye yetiştiriciliğinin de sürdürülebilirlik ilkesiyle artırılmaya devam edileceğini sözlerine ekledi.

1,7 Milyar Dolarlık İhracat

Yumaklı, 2023 yılında yaklaşık 100 ülkeye gerçekleştirilen su ürünleri ihracatından 1,7 milyar dolarlık bir gelir elde edildiğini ve Türkiye’nin su ürünlerinde net ihracatçı ülke konumunu sürdürdüğünü belirtti.

Su ürünleri sektöründeki bu başarıların sürdürülebilir politikalar ve planlamalarla devam edeceğini vurgulayan Bakan Yumaklı, Türkiye’nin bu alandaki liderliğini pekiştirmeye kararlı olduklarını söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.