Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 30°C
Sal 28°C
Çar 29°C

Tarihi Eser Kaçakçılarına “Define-1” Darbesi: “Hazine Avcıları” Yakayı Ele Verdi!

Tarihi Eser Kaçakçılarına “Define-1” Darbesi: “Hazine Avcıları” Yakayı Ele Verdi!
12 Temmuz 2024 16:01

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli olarak 24 ilde düzenlenen “DEFİNE-1” operasyonunda, uluslararası tarihi eser kaçakçılığı yapan organize suç örgütüne mensup 47 şüphelinin yakalandığını açıkladı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirilen operasyonlar sonucu, ülkemize ait tarihi eserleri kaçak kazılarla elde ederek yurt dışındaki müzayede evlerine satan şüpheliler tespit edildi. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce yapılan çalışmalar sonucunda, “Tarihi Eser Kaçakçılığı ve Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak” suçlarına yönelik olarak İzmir merkezli Ankara, Adana, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Eskişehir, Hatay, Isparta, İstanbul, Karaman, Konya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Trabzon ve Aydın olmak üzere 24 ilde operasyonlar düzenlendi.

Yapılan incelemelerde, şüphelilerin banka hesap hareketlerinin izlenmesi sonucu Avrupa ve ABD’deki beş farklı müzayede evinden örgüt elebaşı konumundaki “Pazarlamacı” olarak tabir edilen şahsa ve aile bireylerine günümüz kuru ile yaklaşık 72 milyon TL döviz cinsinden para gönderildiği ve bu paranın suç grubu üyeleri ve bu gruba menfaat sağlayan şahıslar arasında paylaştırıldığı tespit edildi. Ayrıca 2020 yılında Hırvatistan’da ele geçirilen ve ülkemize iade edilen 1.057 adet ülkemiz kökenli tarihi eserin de örgütün faaliyetleri kapsamında yurt dışına çıkarıldığı belirlendi.

Operasyonlar sonucu ele geçirilenler:

6 bin 325 adet sikke
997 adet obje
5 adet dedektör
2 adet ruhsatsız tüfek
1 adet ruhsatsız tabanca
Çok sayıda fişek
Bakan Yerlikaya, yaptığı açıklamada tarihi ve kültürel mirasımıza zarar veren ve bu topraklara ait tarihi eserleri yurt dışına kaçırmaya çalışan tarih eser kaçakçılarına nefes aldırmayacaklarını belirtti. Yerlikaya, “Hepsini bir bir yakalayıp adalete teslim etmeye kararlıyız. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığımızı ve operasyonları gerçekleştiren kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayaklarına taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle,” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.