Dolar 32,4984
Euro 34,5801
Altın 2.476,75
BİST 9.557,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 32°C
Az Bulutlu
Samsun
32°C
Az Bulutlu
Çar 31°C
Per 19°C
Cum 21°C
Cts 17°C

TAYFUN Balistik Füzesinin Test Atışı Gerçekleştirildi

TAYFUN Balistik Füzesinin Test Atışı Gerçekleştirildi
19 Ekim 2022 09:53
126

Roketsan tarafından milli imkanlarla geliştirilen TAYFUN Balistik Füzesinin ilk test atışı, başarıyla gerçekleştirildi.

Dünya’nın önde gelen hassas mühimmat geliştiricisi şirketlerinden olan Roketsan, milli imkanlarla geliştirilen ve Türkiye’nin ilk Kısa Menzilli Balistik Füzesi (SRBM) olan TAYFUN Füzesinin ilk test atışını başarıyla gerçekleştirdi.

Bugün Rize-Artvin Havalimanı’nda gerçekleştirilen test atışı esnasında TAYFUN Füzesi, hedefi başarı ile vurdu.

Roketsan tarafından geliştirilen 150+ kilometre menzilli J600T YILDIRIM ve 280+ kilometre menzilli BORA Balistik Füzeleri, geçtiğimiz dönemde Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınmış ve teslimatları tamamlanmıştı. Daha gelişmiş balistik füze çözümleri üzerine çalışmalarını sürdüren Roketsan, bu kapsamda TAYFUN Balistik Füzesi’ni geliştirdi.

Pek çok otorite tarafından menzili 300 kilometreye kadar olan balistik füzeler ‘Taktik Balistik Füze (TBM)’; 300-1000 kilometre arasında menzile sahip balistik füzeler ise ‘Kısa Menzilli Balistik Füze (SRBM)’ olarak tanımlanıyor. TAYFUN, Türkiye’nin ilk Kısa Menzilli Balistik Füze’si oldu.

Yapısal olarak BORA Balistik Füzesi’ne oldukça benzer olduğu görülen TAYFUN Füzesi, Türkiye’nin şu ana kadarki en uzun menzilli füze sistemi oldu. Birkaç atışlı testinin daha gerçekleştirileceği tahmin edilen TAYFUN Füzesi’nin, kısa süre içerisinde envantere alınması bekleniyor. TAYFUN ile Türk Silahlı Kuvvetleri, önemli bir caydırıcılık kapasitesine ulaşmış olacak.

Balistik Füze Nedir?
Balistik füzeler; bir veya birden fazla kimyasal, biyolojik, nükleer ve/veya konvansiyonel (yüksek patlayıcılı) harp başlığı taşıyabilen ve bu başlıkları istenildiği takdirde farklı hedeflere de yöneltebilen füze sistemleridir. Harp başlığı, motor, yakıt tankı, güdüm, kanatçıklar vb. birçok sistemlerden oluşan balistik füzelerden, hedef bölgeye genellikle sadece harp başlıkları ulaşır.

Balistik füzeler, tespit ve imha edilmeleri zor olduğu ve çok yaygın oldukları için çoğu ülke için savunma açısından bir baş belasıdırlar.

DZwx6 mVoAA0u0m Life Haber Ajansı

Balistik füzeler, genel olarak Kısa Menzilli Balistik Füze (SRBM), Orta Menzilli Balistik Füze (MRBM), Uzun Menzilli Balistik Füze (IRBM), Kıtalararası Balistik Füze (ICBM) ve Denizaltıdan Atılan Balistik Füze (SLBM) olmak üzere 5 sınıfa ayrılmaktadırlar.

TAYFUN Füzesi, ‘Kısa Menzilli Balistik Füze (SRBM)’ sınıfına girmektedir. Türkiye’nin daha önce SRBM sınıfında bir balistik füzesi bulunmuyordu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.