Dolar 32,3282
Euro 35,0649
Altın 2.282,13
BİST 8.998,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 21°C
Paz 20°C
Pts 25°C

TCG ANADOLU: İşte Dünyanın İlk SİHA Gemisi

TCG ANADOLU: İşte Dünyanın İlk SİHA Gemisi
18 Eylül 2022 16:54
152

232 metrelik pistiyle hava araçlarının inmesine imkan sağlayan TCG Anadolu’yu Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tanıttı. Seyir ve deniz testleri süren Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu’yu Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nde Kalkavan Holding İcra Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ile gezen Prof. Dr. Demir, geminin çarpan katsayısı özelliğiyle öne çıktığını söyledi.

TCG Anadolu, Türkiye’nin F35 projesinden çıkartılmasının ardından Silahlı İnsansız Hava Araçları’nın yoğun kullanımı için düşünülmüştü. Prof. Dr. Demir, “Gemimizin uzunluğu 230 metre ve 32 metre genişliğe sahip. Geminin tam yük deplasmanı en fazla 27 bin 436 ton olacak. Gemi tam yük deplasmanında en az 20 buçuk knot azami sürate ve 16 knot ekonomik sürate sahip olacak. Gemi ekonomik sürati ile tam yükte en az 9 bin deniz mili seyir siasına sahip olacak. Üzerinde bir güç aktarma sistemi, hava platformları olacak. Pist görevi görecek platformda helikopterler ve hava araçları iniş kalkış yapabilecek. Gemimizin içinde havuz var. Çıkarma gemimiz çeşitli zırhlı araçlarımızı, tanklarımızı ve personelimizi karaya intikal ettirebilecek” dedi.

632650ab86b2451460111be4 Life Haber Ajansı

Prof. Dr. İsmail Demir, “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 2015 yılında başladı projemiz ve Tuzla’daki tersanemiz şu anda bu gemiyi tamamlamak üzere. Bu gemide yerlilik oranımız yüzde 70. 131 tane alt yüklenici var. Dünyada bu ölçekte gemiye sahip sadece 12 ülke var. Bu gemi NATO görevleri için de bir güç aktarma faktörü. NATO ittifakının da bir parçası olacak. İttifakın da bir parçası ve gücüne güç katacak bir gemi” dedi.

63269e6f86b2472a70d144c9 Life Haber Ajansı

BARIŞ ZAMANINDA HASTANE GEMİSİ

TCG Anadolu’nun barış zamanında hastane gemisi olabileceğini vurgulayan Demir, “Afet bölgelerinde yardım hizmeti görebilecek. Çok geniş bir hastane ve tıbbi cihaz teşkilatı var. İnşallah bu yıl sonunda kabulünün yapılmasını bekliyoruz. Bu bir kabiliyet ve malumunuz bu geminin tasarım aşamasında yabancı firma ile iş birliği yapıldı. Şimdi gemi inşaat sektörümüzün geldiği aşamada artık bu tür gemileri rahatlıkla kendi kabiliyetimizle tasarlayıp imal edebileceğimizi söyleyebiliriz” diye konuştu.

63269e6f86b2472a70d144ca Life Haber Ajansı

TB3’ÜN ARDINDAN KIZILELMA VE HÜRJET

Geminin çok sayıda silahlı insansız hava aracı taşıyacağını belirten Demir, “SİHA’larla birlikte dünyada ilk kez bir SİHA gemisine dönüştürme çalışmalarımız BAYKAR firmasıyla devam ediyor. TB3, SİHA’lar bu gemi için geliştirilmeye devam ediliyor. Kızılelma, Hürjet gibi uçaklarımızın da bu tür gemilere iniş kalkış yapabilme kabiliyetleri olması konusunda çalışmalar yapılıyor. Helikopterler haricindeki hava platformları için adaptasyon ve entegrasyon çalışmaları sonra devam edecek. Gemimiz bir tabur büyüklüğünde kuvveti ana üs desteği gerektirmeksizin kendi lojistik desteğiyle kriz bölgesine intikal ettirebilecek” diye konuştu.

63269e6f86b2472a70d144c7 Life Haber Ajansı
ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.