Dolar 33,9903
Euro 37,8443
Altın 2.821,37
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Az Bulutlu
Samsun
26°C
Az Bulutlu
Sal 26°C
Çar 25°C
Per 25°C
Cum 25°C

Türk Bilim İnsanına Ödül Getiren CHAPLE Sendromu: Tanı ve Tedaviyle Tarihe Geçti

Türk Bilim İnsanına Ödül Getiren CHAPLE Sendromu: Tanı ve Tedaviyle Tarihe Geçti
7 Eylül 2024 12:00

Türk bilim dünyası önemli bir başarıya imza attı. Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, genetik kökenli bağışıklık sistemi hastalığı CHAPLE Sendromu’nu hem tanımlayarak hem de tedavisini geliştirerek büyük bir başarıya imza attı. Bu çığır açıcı buluş, Prof. Dr. Özen’e Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu (EFIS) tarafından verilen Doğu Yıldızı Ödülü’nü kazandırdı.

CHAPLE Sendromu, CD55 genindeki mutasyonlar sonucu ortaya çıkan ve bağışıklık sisteminde aşırı aktiviteye neden olan nadir bir hastalık. Bu hastalık, bağırsaklarda iltihap ve ödem gibi ciddi belirtilere yol açarak yaşamı tehdit edebiliyor. Prof. Dr. Özen’in bu hastalığı tanımlayıp, tedavi yöntemini geliştirmesi, tıp literatüründe geniş yankı uyandırdı.

Tedavi süreci, hastalığın teşhisinden sadece altı yıl sonra başarıyla tamamlandı. İlk dozun hastanede uygulanmasının ardından, tedavi evde uygulanabilecek şekilde tasarlandı. Hastalar, bu tedaviyle hızla iyileşiyor ve hayat kaliteleri büyük ölçüde artıyor.

Prof. Dr. Özen’in bu başarısı, hem tıp dünyasında hem de ödüllerle taçlandırılarak büyük bir takdir topladı. CHAPLE Sendromu’nun tanı ve tedavisi, özellikle nadir hastalıklarla mücadelede önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.