Dolar 33,9903
Euro 37,8443
Altın 2.821,37
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Az Bulutlu
Samsun
26°C
Az Bulutlu
Sal 26°C
Çar 25°C
Per 25°C
Cum 25°C

Türkiye Resmi Olarak BRICS’e Katılmak İçin Başvurdu

Türkiye Resmi Olarak BRICS’e Katılmak İçin Başvurdu
5 Eylül 2024 10:05

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Türkiye, BRICS üyesi olma talebinde bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanı Yury Ushakov, Türkiye’nin tam üyelik başvurusunu yaptığını ve BRICS üye devletlerinin bu talebi değerlendireceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın Kazan şehrinde 22-24 Ekim tarihlerinde düzenlenecek BRICS zirvesine katılma davetini kabul etti. Rusya, şu anda BRICS’in başkanlığını yürütüyor.

Ushakov, “Türkiye tam üyelik başvurusunda bulundu. Bu başvuruyu değerlendireceğiz” dedi.

Bloomberg’in bildirdiğine göre, Ankara’nın BRICS üyeliği için başvurusu birkaç ay önce yapılmıştı ve bu hareket, Türkiye ile NATO arasında Ukrayna krizi nedeniyle yaşanan gerginliklerin etkisiyle şekillenmiş olabilir.

Türkiye, BRICS grubuna üyelik talebinde bulunan ilk NATO üyesi ülke oldu.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) sözcüsü Ömer Çelik, başvuru sürecinin devam ettiğini ve Erdoğan’ın Türkiye’nin BRICS üyesi olma arzusunu defalarca dile getirdiğini doğruladı. Çelik, “Bu konudaki talebimiz açık. Süreç devam ediyor. Ancak somut bir gelişme yok” dedi. “Cumhurbaşkanımız, Türkiye’nin BRICS dahil tüm önemli platformlarda yer almak istediğini açıkça belirtti.”

BRICS, 2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kuruldu. Güney Afrika’nın 2011 yılında katılmasıyla grup genişletildi. Bu yıl Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri tam üye oldu. Ushakov’a göre, 30’dan fazla ülke şu anda üyelik için resmi başvuruda bulundu.

Bu arada, Türkiye’nin başvurusu Avrupa Birliği (AB) içinde endişelere yol açtı. AB sözcüsü Peter Stano, Salı günü Brüksel’de düzenlenen basın toplantısında, Türkiye’nin AB aday adayı olduğunu hatırlatarak, Ankara’nın AB değerlerine ve dış politika tercihlerine saygı göstermesi gerektiğini, ancak uluslararası kuruluşlara katılma hakkının olduğunu belirtti.

Türkiye, 1999 yılında AB aday ülke olarak ilan edildi ve 2005 yılından itibaren üyelik müzakereleri yürütülüyor. Ancak, Avrupa Parlamentosu 2019 yılında insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle müzakereleri askıya aldı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.