Dolar 32,8221
Euro 35,1421
Altın 2.449,46
BİST 10.771,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 28°C
Açık
Samsun
28°C
Açık
Pts 28°C
Sal 27°C
Çar 27°C
Per 27°C

Türkiye Sulanabilir Arazilerinin %80’ini Sulamaya Açtı

Türkiye Sulanabilir Arazilerinin %80’ini Sulamaya Açtı
12 Haziran 2024 11:00

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), Türkiye’nin teknik ve ekonomik olarak sulanabilir arazilerinin %80’ine karşılık gelen 7,1 milyon hektar araziyi sulamaya açtı. Bakan İbrahim Yumaklı, 2024 yılında bu miktarı 7,23 milyon hektara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

DSİ Genel Müdürlüğü, küresel ısınma ve gıda arz güvenliğinin sağlanması amacıyla sulama yatırımlarını hızlandırdı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dünya nüfusunun artmasıyla birlikte temiz ve güvenli gıdaya olan talebin hızla yükseldiğine dikkat çekti. Birleşmiş Milletler projeksiyonlarına göre, 2050 yılında dünya nüfusunun yaklaşık 9 milyara ulaşması beklenirken, Türkiye İstatistik Kurumu projeksiyonlarına göre Türkiye nüfusunun 95 milyon kişiye ulaşacağı öngörülüyor.

Bakan Yumaklı, küresel ısınmanın etkisiyle yaşanan kuraklıkların suyun önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti. Yumaklı, “Tarım ve suya bağlı gıda güvenliği en önemli konumuz haline gelmiştir. Sulama, tarımda çarpan etkisi gösteren bir yatırımdır ve sulu tarıma geçiş, tarım sektörü başta olmak üzere diğer sektörlere de itici bir güç olmaktadır. Sulama ile daha çeşitli, daha fazla ve kaliteli üretim yapabilmek mümkündür” dedi.

Türkiye’nin toplam tarım arazisi yaklaşık 24 milyon hektar olup, bunun 8,5 milyon hektarı teknik ve ekonomik olarak sulanabilir olarak belirlendi. 2023 itibariyle sulanabilir arazilerin %80’ine denk gelen 7,1 milyon hektar arazi sulamaya açılmış durumda.

Zirai Gelir 5 Kat Artıyor

Kuru tarım yapılan alanlarda bitki çeşitliliğinin, sulama projeleri sayesinde arttığına dikkat çeken Yumaklı, “Sulanan alanlardaki üretim değeri artışı ve gayri safi milli zirai gelir, projesiz duruma göre yaklaşık 5 kat artış göstermektedir. Bu durum kırsal kalkınma ve yoksulluğun azaltılması amacına hizmet etmekte, aynı zamanda yaşam standardını yükselterek göçü önlemektedir” ifadelerini kullandı.

DSİ Genel Müdürlüğü, 2024 yılında da sulama yatırımlarına devam edecek. Bu yıl 65 adet sulama tesisi ve 23 adet toplulaştırma projesinin tamamlanması planlanıyor. Yapılacak yatırımlarla, sulamaya açılan alanın 7,1 milyon hektardan 7,23 milyon hektara, toplulaştırması tamamlanan alan miktarının ise 7,3 milyon hektardan 7,9 milyon hektara yükseltilmesi hedefleniyor.

Tamamlanacak Projeler

Bakan Yumaklı, bu yıl içinde tamamlanması planlanan bazı projeleri de açıkladı. Bu projeler arasında Konya Ovası Sulamaları (11.820 ha), Çorum Koçhisar Sulaması 2. Kısım (4.267 ha), Samsun 19 Mayıs Barajı Sulaması (7.693 ha), Diyarbakır Silvan Kuruçay Barajı Sulaması (5.030 ha) ve Kayseri Bünyan Elbaşı-Karadayı Sulaması (5.402 ha) yer alıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.