Dolar 32,3235
Euro 35,0702
Altın 2.307,96
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
21°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 24°C

“Türkiye’yi Doğal Gazda Merkez Ülke Hâline Getirecek Adımlar Atıyoruz”

“Türkiye’yi Doğal Gazda Merkez Ülke Hâline Getirecek Adımlar Atıyoruz”
12 Kasım 2022 20:39
111

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kastamonu Bozkurt–Abana–Cide–İnebolu İlçelerine Doğal Gaz Verme Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Şehirlerimizi doğal gaz ağlarıyla örerken Türkiye’yi doğal gazda merkez ülke hâline getirecek adımlar atıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kastamonu’nun Bozkurt, Abana, Cide ve İnebolu ilçelerine Doğal Gaz Verme Töreni’ne Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla katılarak bir konuşma yaptı.

Bugün, Kastamonu’nun Bozkurt, Abana, İnebolu ve Cide ilçelerinde yaşayan vatandaşları doğal gaza kavuşturduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ilçelerdeki tüm vatandaşlara doğal gazın hayırlı olmasını diledi.

Geçen yıl, aşırı yağışlardan dolayı Batı Karadeniz bölgesinde ciddi sel felaketleri yaşandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Haberi alır almaz milletimizin yaralarını sarmak ve şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmak için devlet olarak bizzat bakanlarımızın koordinasyonunda tüm kurumlarımızla sahaya indik. Hamdolsun, kısa sürede ilçelerimizin altyapılarını büyük ölçüde onardık, insanlarımızın yaralarını sardık” dedi.

Felaketin ardından, sahadaki çalışmaları yerinde görmek ve geçmiş olsun dileklerini iletmek için Bozkurt’a da geldiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bozkurt’ta bize ifade edilen taleplerin başında doğal gaz geliyordu. Hemen orada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımıza gereken talimatı verdik. Bakanlığımız, ilgili kurumlarımız ve dağıtım şirketimiz 14 ay gibi kısa bir sürede dört ilçemizi de doğal gaza kavuşturdu” şeklinde konuştu.

“KASTAMONU’MUZUN DOĞAL GAZA KAVUŞMAYAN İLÇESİ KALMAYACAK”

Bozkurt, Abana, Cide ve İnebolu ilçelerini doğal gaza kavuşturmak için 85 milyon liralık yatırımla 75,5 kilometre boru hattı döşediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vatandaşlarımız da sağ olsunlar doğal gaz aboneliği hususunda büyük bir teveccüh göstererek bu hizmete sahip çıktı. Artık Bozkurtlu, Abanalı, Cideli, İnebolulu kardeşlerimiz sadece bir düğmeye basarak ısınacak, yemeğini pişirecek, banyosunu yapacak. Kış aylarının oldukça çetin geçtiği bu bölgemizde sobayla ısınma ve diğer ihtiyaçları gidermenin getirdiği zahmetler yerini Allaha şükür, doğal gazın temizliğine ve rahatlığına bıraktı” ifadesini kullandı.

Kastamonu’ya yaptıkları doğal gaz yatırımlarının bu dört ilçeyle sınırlı kalmayacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki yıl Küre, Çatalzeytin ve Araç’a en kısa zamanda da diğer ilçelerimize doğal gaz hatlarını ulaştıracağız. İlçelerimize gidecek yüksek basınçlı iletim hattı için 750 milyon lira maliyetle 300 kilometrelik bir hat oluşturacak, dağıtım içinde 245 milyon liralık yatırım yapacağız. Böylece, Kastamonu’muzun 15 ilçesine dört yılda toplam 660 kilometrelik boru hattı döşeyeceğiz. Toplam yatırım tutarı 1 milyar lirayı bulan bu çalışmalar sonunda, inşallah Kastamonu’muzun doğal gaza kavuşmayan ilçesi kalmayacak.”

“GAYRETLERİMİZİ DOĞAL GAZ KONFORUNU VATANDAŞLARIMIZIN TAMAMINA ULAŞTIRANA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ”

Hükûmete geldiklerinde sadece beş şehrin il merkezinde ve 57 yerleşim yerinde doğal gaz olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bugün ise Türkiye’nin 81 il merkezi ve 669 yerleşim yerindeki vatandaşlarımız doğal gaz hizmetinden faydalanıyor. Böylece, doğal gaz konforundan faydalanan nüfusun büyüklüğünü 12,5 milyondan 58 milyona çıkardık. Ayrıca 10 milyon vatandaşımız da dilediği zaman, aboneliğini yaptırarak bu konfordan faydalanabilme imkânına sahiptir. Bu seviyeye, doğal gaz iletim ve dağıtım şebekemize 20 yılda 90 milyar lira yatırım yaparak, iletim ve dağıtım şebeke uzunluğumuzu 190 bin kilometreye çıkartarak geldik.”

Dünyanın etrafında yaklaşık beş tur atabilecek bir doğal gaz şebeke altyapısıyla, uzak yakın demeden Türkiye’nin her yerine ulaştıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sadece bu yıl doğal gaz iletim ve dağıtımı için toplam 17,5 milyar lira yatırımla, 11 bin 750 kilometre yeni hat tesis ediyoruz. İnşallah bu gayretlerimizi doğal gaz konforunu vatandaşlarımızın tamamına ulaştırana kadar sürdüreceğiz. Tabii doğal gazı bu kadar yaygınlaştırınca, yerli kaynaklarımızı da devreye alma mecburiyetimiz ortaya çıktı. Uzunca bir süredir devam eden arayışlarımızın sonunda nihayet Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda önemli bir keşif yaptık. Müjdesini milletimizle de paylaştığımız Karadeniz doğal gazını ülkemiz sistemine bağlayacak çalışmaları hızlandırdık. Sakarya Gaz Sahası’ndaki ilk fazı oluşturan on kuyudan dokuzunun sondajı bitti. Denizdeki gazı üretim haznesine iletecek on kuyu başı vanasından beşi yerine yerleştirildi. Hâlen üç sondaj gemisi, dokuz adet ana inşaat ve montaj gemisi, iş yüküne göre sayıları 20 ile 30 arasında değişen destek gemisi sahada çalışıyor” diye ekledi.

Kara ve denizde yaklaşık 7 bin işçinin faaliyet gösterdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisimizdeki çalışmalar yüzde 80 oranında, deniz tabanındaki 170 kilometrelik boru serimi işi yüzde 97 oranında tamamlandı. Görüldüğü gibi, deniz tabanının 2 bin 200 metre altında âdeta bir enerji üssü kuruyoruz. İnşallah önümüzdeki sene bu gazı kullanmaya başlayacağız. Sakarya Gaz Sahamız, keşiften üretime kadar dünyanda en hızlı devreye alınan açık deniz saha geliştirme projesi olacaktır” dedi.

“MİLLETİMİZİN KARŞISINA YENİ MÜJDELER VE KAZANIMLARLA ÇIKMAK İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ”

“Şehirlerimizi doğal gaz ağlarıyla örerken, Türkiye’yi doğal gazda merkez ülke hâline getirecek adımlar da atıyoruz” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülke olarak hâlihazırda, yedi uluslararası doğal gaz boru hattına, iki kara, iki deniz LNG tesisine, iki yer altı doğal gaz depolama tesisine sahibiz. Günlük doğal gaz giriş kapasitemiz 360 milyon metreküpe ulaştı. Doğal gaz depolarımız sayesinde kış mevsiminde yaşanan ani talep artışlarını, sistemi zorlamadan veya sisteme ek yük bindirmeden karşılayabilecek hâle geldik. Saros’taki yeni yüzer LNG tesisimizin inşası devam ediyor. Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisimizi genişletiyoruz. Yerli gazın da sürece dâhil olmasıyla Türkiye, gazın gazla rekabet ettiği, bölgesinde referans fiyat oluşumunun sağlandığı bir ülke hâline dönüşüyor. Mevcut yatırımların haricinde, yeni doğal gaz boru hatları ve LNG için de her türlü iş birliğine hazırız. Bu amaçla, Orta Doğu’dan Orta Asya ve Akdeniz’e kadar geniş bir alandaki ülkelerle yakın temas hâlindeyiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizde, birden fazla oyuncunun, birden fazla ürünün, birden fazla kontratın bir araya gelerek referans fiyatları oluşturduğu gelişmiş bir doğal gaz piyasası kurmaya hazırlanıyoruz. Doğal gazı çıkarmak ve bölgesel piyasasında etkin hâle gelmek için çalışırken, elbette vatandaşlarımızı küresel dalgalanmalara karşı korumayı da ihmal etmiyoruz. Bu anlayışla, son dönemde konutlarımızda kullanılan doğal gazın yüzde 75’ine, elektrikte de birinci kademe tüketimine yüzde 50 sübvansiyon uyguluyoruz. Daha açık bir ifadeyle, 100 liralık bir doğal gaz faturasının 75 lirasını vatandaşlarımıza yansıtmadan direk kaynağında karşılıyoruz. Bu uygulamayla, 2021 yılında vatandaşlarımıza 80 milyar lira doğal gaz, 20 milyar lira elektrik desteği olmak üzere toplamda 100 milyar liralık destek sağladık. Destek rakamı bu yıl, geçen seneki tutarın iki katından daha fazla olacaktır. Görüldüğü gibi üretiminden tüketimine ve piyasasına kadar her alanda Türkiye’yi doğal gazın merkez ülkesi hâline getirmek için yoğun bir gayret içindeyiz” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023’te, diğer pek çok alanla birlikte enerjide de milletimizin karşısına yeni müjdeler ve kazanımlarla çıkmak için gece gündüz çalışıyoruz. Kastamonu’muzun dört ilçesine sağladığımız doğal gazı, bu çabaların mütevazı bir örneği olarak görüyorum. Bir kez daha doğal gazın Bozkurt, Abana, İnebolu ve Cide ilçelerimizdeki siz değerli kardeşlerime, vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Bu hizmetin Kastamonu’muza kazandırılmasında emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyorum.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.