Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 30°C
Sal 28°C
Çar 29°C

Türksat 6A Görev Yörüngesinde: Türkiye’nin Uzayda Yeni Zaferi!

Türksat 6A Görev Yörüngesinde: Türkiye’nin Uzayda Yeni Zaferi!
18 Temmuz 2024 11:27

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, yörünge yolculuğunda beşinci ve son ateşlemesini başarıyla tamamladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Uzay’da düzenlenen Türksat 6A 5. Ateşleme Programı’nda yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında önemli bir aşamanın başarıyla tamamlandığını belirtti.

Yüzde 80’in Üzerinde Yerli Üretim

Bakan Kacır, Türksat 6A’nın yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranına sahip olduğunu vurguladı. Türksat 6A’nın devreye girmesiyle birlikte Türksat uydularının kapsama alanının dünya nüfusunun yaklaşık 5 milyarının yaşadığı coğrafyalara erişebileceğini ifade etti. Kacır, uydunun geliştirilme sürecinde emeği geçen tüm mühendisler, araştırmacılar ve ilgili kurumlara teşekkür etti.

Türksat 6A’nın Gelişim Süreci

Kacır, Türkiye’nin uzay yolculuğunun 40 yıllık bir hayal olduğunu belirterek, 1985’te Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Yerleşkesi’nde TÜBİTAK ve ODTÜ arasında imzalanan bir protokolle başlayan süreci anlattı. Türkiye’nin kendi uydularını geliştirme çalışmalarının 2000’li yıllardan itibaren hız kazandığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde birçok başarılı projenin hayata geçirildiğini söyledi.

Haberleşme Uydularında Büyük Adım

Haberleşme uydularının geliştirilmesinin görüntüleme uydularına göre daha iddialı ve ileri bir hedef olduğunu belirten Kacır, Türksat 6A’nın Türkiye’nin bugüne kadar ürettiği en yüksek kıymete sahip teknoloji ürünü olduğunu ifade etti. Türkiye, Türksat 6A ile haberleşme uydusu üretebilen 11 ülkeden biri haline geldi.

Son Ateşleme ve Gelecek Planları

Kacır, Türksat 6A’nın nihai görev yörüngesine yerleştiğini ve önümüzdeki aylarda testlerin tamamlanmasının ardından 42 derece yörüngesinde görev yapacağını belirtti. Türkiye’nin gelecekte yeni uydu projeleri ve Ay Misyonu gibi önemli projeleri hayata geçirmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

Teşekkür ve Tebrikler

Bakan Kacır, projeyi destekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na, TÜBİTAK Uzay, TUSAŞ, ASELSAN, CTech ve Türksat ekiplerine teşekkür etti. Türksat 6A’nın Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.