Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 26°C
Çar 22°C

Ukrayna Füze Saldırısı Konusunda NATO’ya Yalan Söyledi

Ukrayna Füze Saldırısı Konusunda NATO’ya Yalan Söyledi
18 Kasım 2022 00:15
117

Bir blok yetkilisi, durumun “gülünç” olduğunu iddia ediyor, Kiev liderliği güveni yok ediyor

Financial Times Perşembe günü bir NATO ülkesinden ismi açıklanmayan bir diplomattan alıntı yaparak, Kiev’in bu haftanın başlarında Polonya’yı vuran ve iki sivili öldüren bir füze hakkında “açıkça yalan söylemekle” suçlandığını bildirdi.

Ukrayna suçu Moskova’ya yüklemek için acele ederken, Rusya Savunma Bakanlığı siteden alınan görüntülerin “Ukrayna Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan S-300 hava savunma sisteminden bir füzenin unsurlarını” gösterdiğini belirtti.

Yetkili Çarşamba günü outlet’e “Bu giderek saçmalaşıyor” dedi. “Ukraynalılar onlara olan güvenimizi yok ediyor. Kimse Ukrayna’yı suçlamıyor ve açıkça yalan söylüyorlar. Bu füzeden daha yıkıcı” dedi.

Yorumlar, Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky’nin Salı günü Polonya’nın Przewodow kentini vuran füzeyle Ukrayna’nın hiçbir ilgisi olmadığını iddia ederek silahı fırlatanın Rusya olduğu konusunda ısrar etmesine yanıt olarak geldi.

Zelensky, Ukraynalı müfettişlere kaza mahalline erişim verilmesi konusunda ısrar etti ve bunun gerçekten Ukraynalı bir roket olduğu ortaya çıkarsa Kiev’in özür dilemesi gerekeceğini belirtti. Zelensky, Batılı ortaklarına hitaben, “Ama üzgünüm, önce bir soruşturma, erişim, sahip olduğunuz verilere sahip olmak istiyoruz” dedi.

NATO, ABD ve Polonya, Rusya’nın olaya doğrudan karıştığını gösteren hiçbir kanıt olmadığını belirtti. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, merminin büyük olasılıkla bir Ukrayna hava savunma füzesi olduğunu belirtti – bu görüş, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından desteklendi.

Bu arada Moskova, kendisini fail olarak gösterme çabalarını kınadı ve bu tür açıklamaların ancak Rusya ile NATO arasında doğrudan bir çatışmayı tetikleme girişimi olarak görülebileceğini söyledi.

Birkaç medya kuruluşunun yanı sıra Ukraynalı ve Polonyalı yetkililerin başlangıçta saldırıdan Rusya’yı sorumlu tutmasının ardından, Moskova’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, olay yerinden fotoğraflar şeklinde kanıtlar olmasaydı, “tüm gerçekler kamuoyundan gizlenir ve Rusya suçlu ilan edilirdi.”

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ayrıca, Kiev ve diğer Batılı yetkililer tarafından ileri sürülen ilk iddiaların “herhangi bir gerçek bilgiye dayanmayan, yine histerik, kudurmuş bir Rus düşmanı tepki” olduğunu belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.