Dolar 34,0646
Euro 37,8417
Altın 2.801,48
BİST 9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 23°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
23°C
Hafif Yağmurlu
Per 24°C
Cum 25°C
Cts 24°C
Paz 25°C

Ukrayna Savaş Güncesi: Kharkiv’de Rus Saldırısında İnsanlar Mahsur Kaldı

Ukrayna Savaş Güncesi: Kharkiv’de Rus Saldırısında İnsanlar Mahsur Kaldı
16 Eylül 2024 11:20

Kharkiv’de Rusya’nın kılavuzlu bomba saldırısında bir kişi öldü, en az 41 kişi yaralandı. Şehir belediye başkanı Ihor Terekhov, pazar öğleden sonra çok katlı bir konut binasına yapılan saldırının 10. kata isabet ettiğini ve yangının dört kat boyunca yayıldığını belirtti. Kharkiv savcıları, Telegram üzerinden 94 yaşındaki bir kadının cesedinin binanın dokuzuncu katında bulunduğunu bildirdi. Ayrıca, 12 diğer bina da zarar gördü.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, akşam saatlerinde yapılan açıklamada, 12 katlı binada kurtarma çalışmalarının sürdüğünü ve bazı kişilerin enkaz altında mahsur kaldığını söyledi. Üç çocuğun da aralarında olduğu 35 kişinin yaralandığını belirtti. Zelenskiy, “Bu tek saldırıda Kharkiv’e dört hava bombası bırakıldı. Birisi şehirdeki binaya isabet etti, diğer üçü ise bölgedeki köylere düştü” dedi. Rusya, saldırıya ilişkin Reuters’ın yorum talebine hemen yanıt vermedi ancak daha önce, 2022’de Ukrayna’ya saldırdığı günden bu yana binlerce sivilin öldüğü saldırıları bilerek hedef almadığını reddetmişti.

Zelenskiy, batının uzun menzilli silah kullanımı konusundaki politikalarını değiştirmesi çağrısını yineleyerek, Rusya’nın Kharkiv’deki saldırıyla benzer şekilde her gün en az 100 hava saldırısı gerçekleştirdiğini söyledi. “Bu terörü engellemenin tek yolu sistematik bir çözüm – Rus askeri havacılığını üslerinde yok edecek uzun menzilli yeteneklerdir. Bu açık, mantıklı bir çözümdür. Ukrayna’nın yeterli uzun menzilli yeteneklere gerçekten neden ihtiyaç duyduğunu tüm ortaklarımıza zaten açıkladık” dedi.

Moskova ve Kiev hafta sonu insansız hava aracı ve füze saldırılarıyla karşılık verdi. Ukrayna hava kuvvetleri, pazar günü gece boyunca Rusya’nın fırlattığı üç füzeden birini ve 14 insansız hava aracından 10’unu düşürdüğünü açıkladı. Öte yandan, Rus Savunma Bakanlığı, pazar sabahına kadar batı ve güneybatı bölgelerde 29 Ukrayna insansız hava aracını düşürdüğünü ve düşen enkazın herhangi bir zarara yol açmadığını bildirdi. Ayrıca, pazar sabahı Ryazan bölgesinde bir Ukrayna insansız hava aracının daha düşürüldüğünü açıkladı.

Ukrayna birliklerinin yüksek kayıplar verdiğini belirten Zelenskiy, batılı silahların çok yavaş geldiğini ve askeri güçleri yeterince donatamadığını söyledi. Rusya, Pokrovsk çevresindeki bazı doğu Ukrayna bölgelerinde ilerleme kaydediyor. Taşımacılık merkezinin ele geçirilmesi, Moskova’nın yeni saldırı hatları açmasına olanak sağlayabilir. Zelenskiy, doğudaki durumun “çok zorlu” olduğunu belirterek, Ukrayna’nın bu bölgede bulunan tugaylarının yarısının ekipman açısından yetersiz olduğunu söyledi. “Bu yüzden birçok insanı kaybediyoruz. İnsanlar, silahlı araçlarda olmadıkları için, topçulukları ve top mermileri olmadığı için kaybediliyorlar” dedi. Zelenskiy, ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından vaat edilen silah yardımlarının çok yavaş geldiğini belirtti. “14 tugaya ihtiyacımız var. Şu ana kadar… bu yardımlardan dört tugayı bile donatamadık” dedi. Putin’in tek korkusunun, savaşın maliyetinin halkı zor durumda bırakacak bir tepki olduğuna inandığını belirtti. “Ukrayna’yı güçlü kılın, o zaman göreceksiniz ki oturup müzakere edecek.”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Cumartesi günü Washington’un Ukrayna için “önemli” bir yeni yardım paketi üzerinde çalıştığını söyledi. Zelenskiy, bu ay Başkan Joe Biden ile görüşecek ve savaşın sona erdirilmesi için bir plan sunacak. Planın ana unsurları güvenlik ve diplomatik destek ile askeri ve ekonomik yardımı içeriyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.