Dolar 32,7163
Euro 35,4812
Altın 2.491,40
BİST 10.864,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 29°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
29°C
Hafif Yağmurlu
Sal 29°C
Çar 28°C
Per 29°C
Cum 30°C

Uttar Pradesh’teki Dua Toplantısında İzdiham: Bir Değil, Yüzlerce İnsan Dua Yerine Havada!

Uttar Pradesh’teki Dua Toplantısında İzdiham: Bir Değil, Yüzlerce İnsan Dua Yerine Havada!
3 Temmuz 2024 12:44

Uttar Pradeş’teki bir Hindu dua toplantısında aralarında çocukların da bulunduğu 100’den fazla kişinin öldüğüne inanılıyor

Salı günü Hindistan’da düzenlenen dini bir toplantıda yaşanan izdihamda çok sayıda kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. Ölenler arasında kadınların ve dört yaşından küçük çocukların da bulunduğu bildirildi.

Trajedi, ülkenin en kalabalık eyaleti olan Uttar Pradesh’in Hathras bölgesinde meydana geldi. Hindustan Times’ın haberine göre polis, etkinlik alanındaki “boğulmanın” insanların dışarıya koşmasına ve izdihama yol açtığını söyledi. Yetkililer, Hindu bir vaiz olan Bhole Baba tarafından bir vaaz verildiğini söyledi. Katılımcıların çoğunun kadın olduğu görüldü.

ANI haber ajansının bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre ölü sayısı Salı akşamı yerel saatle 116’ya yükseldi.

Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu çok sayıda cansız bedenin hem yerde yattığını hem de kamyon ve arabalarla taşındığını gösteren görüntüler, trajedinin meydana gelmesinin hemen ardından sosyal medyada dolaşıma girdi.

Hayatta kalanlardan Jyoti, IANS haber ajansına yaptığı açıklamada, “Birdenbire itişme ve kakışma oldu, çünkü izin verilen alandan daha fazla insan vardı” dedi. “Olay [vaaz] bittikten sonra, herkes aynı anda ayrılmaya çalıştığında meydana geldi” dedi. Diğer tanıklar, hayatta kalanların ve ölenlerin cesetlerinin getirildiği yerel sağlık merkezinde sadece bir doktorun bulunduğunu iddia etti.

Medya tarafından alıntılanan yerel yetkililer, bunun yetkililerin izniyle düzenlenen özel bir etkinlik olduğunu söyledi.
Eyalet Başbakanı Yogi Adityanath, X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada durumu “son derece üzücü ve yürek burkan” olarak nitelendirdi. Kazanın “nedenlerini araştırmak” için birkaç üst düzey yetkiliden oluşan bir ekip kurulduğunu söyledi. “İlgili yetkililere, yardım ve kurtarma operasyonlarını savaş temelinde yürütmeleri ve yaralılara uygun tedavi sağlamaları için talimatlar verildi.”

Hindistan İçişleri Bakanı Amit Shah olayların bu şekilde gelişmesinden dolayı “derin üzüntü” duyduğunu söyledi.

Trajedi, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin bir konuşma yaptığı parlamento oturumuna denk geldi. Modi kurbanların ailelerine başsağlığı diledi ve izdihamda ölenlerin yakınlarına 200,000 rupi, yaralananlara ise 50,000 rupi yardım sözü verdi.

Uttar Pradesh’ten Hindistan’ın Alt Meclisi (Lok Sabha) üyesi Javed Ali Khan, hükümetin bu tür olayların bir daha yaşanmamasını sağlamak için daha somut adımlar atmasını önerdi. PTI haber ajansına konuşan Khan, “Hükümet nasıl bayram namazlarının 2-3 vardiya halinde kılınmasında ısrar ediyorsa, diğer benzer dini etkinlikler için de benzer önlemler almalıdır” dedi. Khan, muhalefet bloğu HİNDİSTAN’ın önemli bir üyesi olan Samajwadi Partisi’ni temsil ediyor.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.