Dolar 33,9903
Euro 37,8443
Altın 2.821,37
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Az Bulutlu
Samsun
26°C
Az Bulutlu
Sal 26°C
Çar 25°C
Per 25°C
Cum 25°C

Vergi Denetiminde Dijital Dönüşüm Başlıyor!

Vergi Denetiminde Dijital Dönüşüm Başlıyor!
19 Ağustos 2024 21:49

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetim süreçlerinin tamamen elektronik ortama taşınmasını sağlayacak dijital altyapıyı kuracaklarını açıkladı. Bakan Şimşek, bu yeni sistem sayesinde vergi müfettişleri ile mükelleflerin elektronik ortamda bir araya geleceğini ve görüşmelerin tamamen dijital olarak gerçekleştirileceğini belirtti. Tutanaklar da e-imza ile elektronik ortamda alınacak.

Şimşek, Bakanlık ve Vergi Denetim Kurulu’nun (VDK) dijital dönüşüm çalışmalarının, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli bir adım olduğunu vurguladı. Yeni teknolojik sistemlerin, Bakanlık bünyesindeki dijital dönüşümü hızlandıracağını ve bilişim teknolojilerinin etkin kullanımını teşvik edeceğini söyledi.

Bakan Şimşek, dijital dönüşümle vergi inceleme süreçlerinin daha adil, etkin ve verimli hale geleceğini ifade etti. Ayrıca, mükelleflerin vergi sistemine gönüllü uyumunu gözeten düzenlemeler yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Kağıt ve Zaman Tasarrufu

Şimşek, kağıt ortamında düzenlenen vergi inceleme tutanaklarının tamamen elektronik ortama alınacağını ve böylece kağıt, toner ve yazıcı gibi giderlerin sıfıra indirileceğini açıkladı. Yeni sistemin milli ekonomiye de katkı sağladığını belirten Şimşek, yerli yazılım ve verilerin Bakanlık sunucularında tutulması sayesinde vergi mahremiyeti ile ilgili olası sorunların önüne geçildiğini vurguladı.

Mükelleflerin Yurt Dışından Gelme Zorunluluğu Kalkacak

Bakan Şimşek, yeni sistemle birlikte mükelleflerin denetim birimlerine fiziken gitme zorunluluğunun ortadan kalkacağını, müfettişlerle görüşme ve tutanak işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirileceğini açıkladı. Bu sayede yurt dışında bulunan mükelleflerin sadece denetim için Türkiye’ye dönme zorunluluğu ortadan kalkacak, böylece mükelleflerin vergiye uyum noktasındaki zaman ve işlem maliyetleri azaltılacak.

Denetim ve Eğitim Süreçleri Dijitalleşiyor

Yeni dijital sistemin, müfettişlerin farklı şehirlerdeki mükellefleri denetleyebilmesine imkan tanıyacağını belirten Şimşek, böylece seyahat ve konaklama masraflarının azalacağını ve kesintisiz kamu hizmeti sunulmasının sağlanacağını kaydetti. Ayrıca, toplantı, eğitim ve konferans süreçlerinin elektronik ortama alınmasıyla organizasyon giderlerinin azalacağına dikkat çekti.

Şimşek, yeni sistemle e-uzlaşma, e-izah ve elektronik ortamda eğitimlerin de mümkün olacağını belirterek, bu sayede vergi bilincinin artırılmasının hedeflendiğini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.