Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 30°C
Sal 28°C
Çar 29°C

WADA’dan ABD’ye Doping Uyarısı: “Önce Kendinize Bakın!”

WADA’dan ABD’ye Doping Uyarısı: “Önce Kendinize Bakın!”
25 Temmuz 2024 11:20

Amerikan anti-doping yetkililerinin kendi spor etkinlikleri yerine yabancı spor etkinliklerini denetlemeye çalıştığını söyleyen Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) Başkanı Witold Banka, ABD’nin diğer ülkeleri yasadışı yollarla sporcularını geliştirmekle suçlamadan önce kendi spor organizasyonlarının uluslararası doping kurallarına uymasını sağlaması gerektiğini belirtti.

Çarşamba günü Paris’teki Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) toplantısında konuşan Banka, ajansının 2021 Tokyo Olimpiyatları’nda yarışmalarına izin verilen ve performans artırıcı ilaçların iz elementleri için pozitif test sonucu veren 23 Çinli yüzücüyü temize çıkarmasını savundu.

Bu yüzücülerden 11’inin bu ay Paris Oyunları’nda yarışacak olması nedeniyle, ABD Anti-Doping Ajansı (USADA), WADA’yı skandalı “halının altına süpürmekle” suçlarken, ABD Adalet Bakanlığı ajansın bu durumu ele alış biçimini soruşturmak için bir ceza soruşturması başlattı.

USADA’nın suçlamalarının “siyasi motivasyonlu” ve anti-Çin önyargısına dayandığını söyleyen Banka, “Eğer ABD makamları, kendileriyle hiçbir ilgisi olmayan davalarda yargı yetkisi iddia ederse, bu, ABD’yi küresel anti-doping sisteminin dışında bırakma riski taşır” dedi ve ABD’nin 2020 yılında Rodchenkov Yasası’nı çıkararak bu yargı yetkisini kendine vermeye çalıştığını belirtti. Bu yasa, ABD’nin Amerikalılarla veya ABD ile mali bağları olan spor etkinliklerinde yarışan diğer ülke vatandaşlarını doping şüphesiyle yargılamasına izin veriyor.

“USADA, kendini dünyanın geri kalanının üzerine koymaya, belki de WADA’nın yerini almaya çalışıyor,” diyen Banka, “bu kabul edilemez” diye ekledi.

“USADA için rahatsız edici gerçek şu ki, Amerikalı sporcuların %90’ı [WADA] kodunun koruması dışında yarışıyor” diye devam etti.

ABD’deki profesyonel ve üniversite spor organizasyonları kendi doping standartlarını belirliyor ve sporcu birlikleri, doping test protokolleri ve ceza yöntemlerini müzakere edebiliyor. Bu durum, organizasyonlar arasında büyük farklılıklar yaratıyor; örneğin, Ulusal Futbol Ligi (NFL) anabolik steroid kullanımına altı maç ceza verirken, Major League Baseball (MLB) ilk kez kural ihlali yapanlara 25 maç ceza veriyor.
USADA, genellikle profesyonel veya üniversite liglerindeki sporcuları test etmiyor, ancak Olimpiyat Oyunları’nda yarışmayı uman amatör ABD’li sporcuları test ediyor. Banka’ya göre, bu sporcuların dörtte üçü kariyerlerine üniversite sisteminde başlıyor, bu da “elit ABD’li sporcuların çoğunluğunun başlangıçta küresel olarak tanınan temiz spor standardı dışında çalışan bir sistemden geldiği” anlamına geliyor. USADA bu ciddi sorunu ele almak için hiçbir şey yapmıyor.

Banka, ABD’li sporcuları açıkça doping yapmakla suçlamadı. Ancak, dünya çapındaki kolluk kuvvetlerinin WADA’ya “ABD’nin performans artırıcı ilaçların satış ve dağıtımı için büyük bir pazar olduğunu” söylediklerini belirtti.

“ABD, anti-doping kurallarının uyumlaştırılmasını tehdit etmeye devam ederse, kendini küresel spor topluluğundan izole edecek ve Amerikan sporu için önemli sonuçlar doğuracak,” diye uyardı Banka. Eski WADA başkanı Dick Pound, Rodchenkov Yasası’nın WADA koduyla uyumsuz bulunabileceği ve bu gelişmenin Los Angeles’ın 2028 Yaz Olimpiyatları’na ev sahipliği yapma hakkını kaybetmesine neden olabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.