Dolar 32,3645
Euro 34,9594
Altın 2.324,26
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 22°C

Yerinden Edilmiş Aileler Kış Zorluklarıyla Karşı Karşıya

Yerinden Edilmiş Aileler Kış Zorluklarıyla Karşı Karşıya
13 Kasım 2022 16:43
193

Ukrayna, Afganistan ve Orta Doğu’daki çatışmalar veya zulüm nedeniyle yerinden edilen milyonlarca insan, dondurucu soğuklar, zaten artan fiyatlardan, COVID-19’un kalıcı etkisinden ve buna bağlı aşırı hava koşullarından muzdarip oldukları sefalete sürüklenirken tehlikeli bir kışla karşı karşıya kalabilir. BM Mülteciler Yüksek Komisyonu UNHCR iklim krizine ilişkin açıklama yaptı.

“Dünyada zorla yerinden edilenlerin çoğu için, bu önümüzdeki kış, sığınaklarını ısıtmak, sıcak giysiler temin etmek ve sıcak yemek pişirmek için mücadele ederken, yerinden edilmiş birçok aile yiyecek ve sıcaklık arasında seçim yapmak zorunda kaldığı için, geçtiğimiz yıllara göre çok daha zorlu olacak”

Ortadoğu genelinde, yerinden edilmiş birçok Suriyeli ve Iraklı, bir kez daha aşırı soğuk ve kar fırtınası ile mücadele etmek zorunda kalacak.

Birçokları için bu, yerinden edilmenin art arda 12. kışı olacak.

UNHCR, Suriye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır’daki 3.4 milyon Suriyeli ve Iraklı mülteci ile ülke içinde yerinden edilmiş kişinin yaklaşan kışa hazırlanmak ve bununla başa çıkmak için kritik yardıma ihtiyaç duyacağını tahmin ediyor.

Şiddetli ekonomik krizin herkesi eşiğine getirdiği Lübnan’da, 10 Suriyeli mülteciden dokuzu zaten aşırı yoksulluk içinde yaşıyor, yiyecek ve tıbbi bakımlarını kısmak zorunda kalıyor.

Temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıkça birçoğu daha fazla borca ​​giriyor.

Savaş nedeniyle evlerinden koparılan milyonlarca Ukraynalı, kış mevsiminde yerinden edilmek zorunda kalıyor ya da hasarlı evlerde ya da aşırı soğuktan korunmaya uygun olmayan binalarda kesintiye uğramış enerji, ısıtma ve su kaynakları ve kayıp geçim kaynaklarıyla yaşıyor.

Kış sıcaklıklarının kolaylıkla -25°C’ye kadar düşebildiği Afganistan’da, yerinden edilmiş ve çatışmalardan etkilenen birçok aile dış etkenlere maruz kalacak.

Üstelik kış, dik bir ekonomik düşüşün ortasında ve güneydoğu Paktika ve Host illerinde binlerce kişinin evinde yıkıcı kayıp ve hasara neden olan bir depremden sadece aylar sonra geliyor.

Afganistan’ın bazı bölgeleri yeni yerinden edilmeleri bildirmeye devam ederken, ani sel ve kuraklığın ortasında insani bir felaketi kontrol altına almak için devam eden bir çaba var.

Kötüleşen insani ihtiyaçlara rağmen, hayat kurtaran yardım programları ve yardımlarının finansman görünümü kasvetli olmaya devam ediyor.

Eksiklikler, UNHCR’yi birçok ülkede temel programların ölçeğini küçültmeye zorladı.

Ancak BM ajansı, operasyonlarını devam ettirmek amacıyla küresel bir kış bağış toplama kampanyası başlattı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.