Site icon Life Haber Ajansı

Zeytin Ağacı Günü

AW823118 01 Life Haber Ajansı

BALIKESİR'İN EDREMİT İLÇESİNDE TERMAL TURİZME HİZMET VEREN GÜRE MAHALLESİNDE BULUNAN 5 YILDIZLI TERMAL OTELİN BAHÇESİNDE BULUNAN 60 ZEYTİN AĞACI YAŞLARI İLE DİKKAT ÇEKİYOR. EN GENCİ 120 YAŞINDA OLAN ZEYTİN AĞAÇLARININ EN YAŞLISI İLE 810 YAŞINDA. (EMRAH ELMAS/BALIKESİR-İHA) Balıkesir'in Edremit ilçesinde 5 yıldızlı bir termal otelin bahçesinde 810 yaşındaki zeytin ağacı turizme hizmet ediyor.

Dünyada bir ilk olan ve UNESCO tarafından kabul edilen “Zeytin Ağacı Günü” Dünya’da ilk kez  Türkiye’de kutlanmaya başlanacak.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Ayvalık’ın UNESCO Çalışma Grubu “UNESCO Zeytin Ağacı Günü’nü” dünyada ilk kez Ayvalık ve Midilli’de ortak olarak kutlanmasına karar verdi.

UNESCO nezdinde temsilcilik görevinde bulunan Büyükelçi Gürcan Türkoğlu’nun teklifi büyük bir kabul gördü ve Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin bu organizasyonu Midilli ile ortak yapmaya karar verdi. Bu çalışma sürecinin verimli sonuçlanması durumunda 26 Kasım tarihinde dünyada ilk kez 2. yerel yönetim UNESCO gözlemcisinin tanıklığında her iki kara parçasına UNESCO bayrağına sarılı birer zeytin ağacı dikilecek.

Tümü gönüllülerden oluşan UNESCO Çalışma Grubu, Ayvalık Cunda Bekir Coşkun Kütüphanesi’nde yaptığı ilk çalıştayda, Ayvalık’taki aday konumunda olan endüstriyel mirasın envanterini gözden geçirdi. Çeşitli görüşlerden çıkan karar neticesinde farkındalık yaratmak adına bir endüstriyel müze olması oy birliği ile kararlaştırıldı. Halen Türkiye’nin en işlevsel zeytin müzesini yaşama geçiren üretici Mustafa Kürşat bu konuda teknik manada bilgi birikimi desteği vermeyi üstlendi. Girişimci ve zeytincilik uzmanı Halil Sucu ise bu Müze içinde yer alan parçaların onarımına katkı vereceğini belirtti.

Exit mobile version