Dolar 32,4143
Euro 34,8297
Altın 2.440,24
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 18°C

100 Günde 10 Yaş Gençleşti

100 Günde 10 Yaş Gençleşti
9 Nisan 2024 22:49
1.858

Joseph Dituri, 100 gün boyunca suyun altında bulunan, yüksek basınçlı bir kabinde kaldı. Peki bu çabasının sonucu ne oldu? Aylar sonra açıkladı…

100 gün boyunca su altında kalan Floridalı bir bilim insanı, karaya döndükten aylar sonra bile bu macerasının sağladığı sağlık faydalarının devam ettiğini iddia ediyor. Emekli ABD Deniz Kuvvetleri dalgıcı Joseph Dituri, bu rekor kıran süreyi Atlantik Okyanusu yüzeyinin 10 metre altındaki bir sığınakta, vücudunun yaşını hücresel düzeyde tersine çevirdiğine inandığı yüksek basınçlı bir ortamda geçirdi.

Dituri 2023 Haziran ayında sudan çıktığında, kan testlerinin vücudundaki tüm inflamatuar belirteçlerde yüzde 50’lik bir azalma, sahip olduğu kök hücre sayısının 17 katı ve daha uzun telomerler (ömrün uzatılmasıyla teorik olarak bağlantılı olan kromozomlar üzerindeki yapılar) gösterdiğini iddia etti.

56 YAŞINDAYDIM, SUDAN ÇIKINCA DIŞSAL YAŞIM 34’TÜ

Dituri, Orlando’daki WKMG News’te yer alan bir röportajda, “Şu anda 56 yaşındayım. Dışsal (biyolojik) yaşım 44’tü. Sudan çıktığımda dışsal yaşım 34’tü. Yani, telomerlerim uzadı. Aslında suyun altındayken gençleştim” dedi.

Kromozomlarımızın ucunda telomerler adı verilen çıkıntılar bulunur. Her hücre bölünmesiyle beraber bu telomerler kısalır. Bu telomerler tamamen yok olurken kromozom çözülmeye başlar ve hücre ölür. Buradaki fikir, onları uzun tutmanın hücrelerin daha uzun yaşamasına yardımcı olacağı ve genel yaşlanma sürecini yavaşlatacağıdır.

Bu uzun ömür fikri henüz insan deneylerinde kanıtlanmadı, ancak diğer araştırmacılar yaşlanma sürecini yavaşlatma umuduyla telomerleri uzatacak gen terapileri üzerinde çalışıyorlar. Dituri, telomerlerinin sudan ilk çıktığı zamanki kadar uzun olmadığını ancak halen eskisinden daha uzun olduğunu iddia ediyor. Ayrıca su altında kaldığı süre boyunca bilişinin de geliştiğini bildirdi.

Dituri, yaşının tersine dönmesinin yüksek basınçlı veya “hiperbarik” bir ortamda yaşamasından kaynaklandığına inanıyor. Modern tıpta hiperbarik bir oda genellikle saf oksijen içerir, ancak deniz altı basınçlandırması durumunda hava karışımı normal havaya daha yakındır.

Hiperbarik odaların sağlık açısından faydaları, oksijenin keşfinden 100 yıl önce, 1662 yılında bir İngiliz doktor tarafından bu odaların ilkinin inşa edilmesinden bu yana iyice belgelenmiş durumda. Ancak çoğu durumda, hiperbarik tedavilerin iyileştirici etkilerinin savunucuları, yüksek kaliteli klinik çalışmalardan ziyade anekdot niteliğindeki kanıtlara güveniyor. Yine de, tıp literatürü bazı kişilerin hiperbarik tedaviden derin, neredeyse mucizevi faydalar elde ettiğini gösteriyor. Örneğin doktorlar, 1918 İspanyol gribi hastalarını hiperbarik tedaviyle tedavi ediyor, onları basınçlı havayla dolu odalara koyarak ölümün eşiğinden kurtarıyorlardı.

Dituri, bu odaların COVID sonrası komplikasyonları iyileştirmek için de kullanılabileceğini söylüyor. Bilimsel çalışmaların yapılması gerektiğini kabul eden Dituri, yine de anekdot niteliğindeki kanıtların, bu alanda araştırılmaya değer bir şeyin olduğuna dair yeterli kanıt olması gerektiğini ekliyor.

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, hiperbarik tedavi başlangıcından beri yara iyileşmesinin hızlanması ve inflamatuar belirteçlerin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Son araştırmalar, hiperbarik oksijen tedavisinin kan hücrelerinin ölme oranını azaltabildiğini ve hatta telomerleri uzatabildiğini bile gösterdi.

Son olarak, su altında geçirdiği sürenin etkilerin tamamı da olumlu değildi. Dituri gazetecilere, “Bir inçin dörtte üçü kadar (yaklaşık 2 santimetre) küçüldüm, bazı önemli sorunlar yaşadım, oradayken bir dişimi kırdım” dedi.

Sıfır yerçekimindeki ve uzun yolculuklar sırasında boyu birkaç santimetre uzayan astronotlarla karşılaştırıldığında Dituri, çok büyük bir basınç altında yaşıyordu: “Suyun altına indiğinizde basıncı artırıyorsunuz, benim durumumda neredeyse iki katına çıkardım.” Ancak Dituri boy kaybetme konusunda pek endişeli gözükmüyor ve durumu normal karşılaştırıyor.

Dituri, bir denizaltı kapsülünde yaşamanın ötesinde diğer popüler sağlık uygulamalarını da sürdürüyor. Röportaj sırasında gazetecilere, günün büyük bölümünde oruç tuttuğunu, saat 15.00’e kadar su ve kemik suyuyla beslendiğini söyledi. Yani hiperbarik tedavi onun yaşlanma sürecini yavaşlatmasına veya tersine çevirmesine yardımcı olan tek yöntem olmayabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.