Dolar 32,2604
Euro 34,7018
Altın 2.400,68
BİST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Açık
Samsun
21°C
Açık
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 17°C

100 Milyon Dolar Yardım Sözü

100 Milyon Dolar Yardım Sözü
21 Şubat 2023 23:28
178

Türkiye’nin depremden etkilenen bölgeleri üzerinde Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile helikopterle incelemelerde bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye ve Suriye’ye 100 milyon dolar yardım sözü verdi. Blinken, “Amerika Birleşik Devletleri, ihtiyaç duyduğunuz anda sizi desteklemek için buradadır ve toparlanıp yeniden inşa için gereken süre boyunca da yanınızda olacağız.” dedi.

Blinken, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de bir araya geldi ve deprem yardımının yanı sıra ABD ve Türkiye’nin Ukrayna’ya verdiği desteği de konuştu.

Türkiye, depremlerden bu yana 100’den fazla ülkeden yardım kabul etti.

Kadir Has Üniversitesi’nden Soli Özel, “Türkiye diğer ülkelerin yardımını kabul etmeyecek bir durumda değildi.” diyor.

Depremler, ABD ile Türkiye arasında 20 milyar dolarlık yeni F-16 savaş uçağı satışı müzakereleri sürecine de denk geldi. Biden yönetimi, bu müzakereleri Erdoğan’ı Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasını onaylamaya ikna etmek için kullanmayı umuyorlar.

Blinken, “Mümkün olan en kısa sürede iki ülkenin ittifaka kabul edilmelerini istiyoruz.” derken Çavuşoğlu ise F-16 satışı ve NATO meselesinin iki ayrı müzakere olduğunu ve F-16 satışı için Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasına onay vermenin şart koşulmaması gerektiğini söyledi.

Erdoğan’ı sık sık eleştiren isimlerden olan ve F-16 satışı konusunda bir nebze ağırlığı bulunan ABD Senatörü Bob Menendez de Ankara’nın taviz koparmak için Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunu kullanmaya çalışmaması gerektiğini ifade ediyor. Münih Güvenlik Konferansı’nda geçen hafta konuşan Menendez, “Bunun şantaj olarak kullanılmasını kabul edemeyiz. F-16’ları alacaklarsa komşularını tehdit etmeyi bırakmalılar.” demişti.

Erdoğan’ın İsveç’e karşı sert tavrı Türkiye’de geniş bir destek görüyor ve bu konu kendisine seçimden önce milliyetçilik ve dini dayanışma duygularını canlandırma fırsatı veriyordu. Fakat deprem bunu değiştirebilir.

Özel, “Bu depremle görülen oldukça geniş çaplı yardımseverliğin ve bağışların sonuçlarından birisi şu: seçim kampanyasının temel direklerinden olması planlanan yabancı düşmanlığına oynamak artık çok zor olacak.” yorumunu yapıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.