Dolar 32,5804
Euro 35,0490
Altın 2.458,51
BİST 9.805,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 17°C

11 Eylül Hava Korsanları CIA Ajanı mı?

11 Eylül Hava Korsanları CIA Ajanı mı?
12 Nisan 2023 23:07
298

İstihbarat teşkilatının intihar terör saldırısıyla ne ilgisi var?

New York’a “11 Eylül” terör saldırılarını gerçekleştirmekle suçlanan sanıkların davalarını inceleyen bir mahkeme olan Guantanamo Askeri Komisyonu’ndan gelen patlayıcı bir mahkeme, görünüşte düşünülemez olanı doğruladı.

Belge ilk olarak bir Guantanamo Körfezi mahkeme dosyası aracılığıyla yayınlandı, ancak halka açıkken tamamen yeniden düzenlendi. Bağımsız araştırmacılar, temizlenmemiş bir kopya elde ettiler. Bu, Komisyonun baş müfettişi, DEA gazisi Don Canestraro’nun, sanıkların avukatlarının talebi üzerine yürüttüğü, Suudi hükümetinin 11 Eylül saldırılarına olası katılımına ilişkin kişisel soruşturmasına ilişkin bir açıklamasıdır.

Hava korsanlarından ikisi CIA tarafından yakından izleniyordu ve bilerek ya da bilmeyerek, uçakları Dünya Ticaret Merkezi binalarına uçurmadan çok önce Langley tarafından işe alınmış olabilirler.

11 Eylül saldırılarının yirmi yıldan uzun bir süre sonra hala çözülmemiş pek çok kalıcı gizeminden belki de en büyüğü ve en vahimi, o kader güne giden 18 ay içinde Nawaf al-Hazmi ve Khalid al-Mihdhar’ın faaliyetleriyle ilgilidir. İkili, daha önce CIA ve NSA tarafından defalarca El Kaide teröristleri olarak işaretlenmiş olmalarına rağmen, Ocak 2000’de çok girişli vizelerle ABD’ye gitti.

Gelişlerinden sadece birkaç gün önce, Kuala Lumpur’da 11 Eylül saldırılarının önemli ayrıntılarının tartışıldığı ve kararlaştırıldığı bir El Kaide zirvesine katıldılar. Toplantı, Usame bin Ladin’i izlemek için kurulmuş özel bir birim olan CIA’nın Alec İstasyonu’nun doğrudan talebi üzerine Malezyalı yetkililer tarafından gizlice fotoğraflandı ve videoya kaydedildi, ancak garip bir şekilde hiçbir ses kaydedilmedi.

Yine de bu geçmiş, Hazmi ve Midhar’ın ABD’ye girişini engellemeye veya en azından FBI’ın onların ülkedeki varlığından haberdar olmasına yetmeliydi. Bu haliyle, Los Angeles Uluslararası havaalanında altı aylık bir süre boyunca olaysız kabul edildiler ve Alec İstasyonu bünyesindeki Büro temsilcilerinin bu bilgileri üstleriyle paylaşmaları CIA tarafından engellendi.

“Bu konuyu Büro’ya söylemeliyiz. Bu adamlar açıkça kötü. En azından birinin ABD’ye çok girişli vizesi var. Alec Station’ın bir üyesi olan Mark Rossini, meslektaşlarıyla tartıştığını hatırladı. “[Ama CIA] bana, ‘Hayır, bu FBI’ın davası değil, FBI’ın yetki alanı değil’ dedi.”

Nawaf Halid Life Haber Ajansı

Hazmi ve Midhar, vardıklarında hemen bir havaalanı restoranında Kaliforniya’da ikamet eden Omar al-Bayoumi adlı bir Suudi vatandaşıyla karşılaştı. Sonraki iki hafta boyunca, San Diego’da bir daire bulmalarına yardım etti, kira kontratını imzaladı, kiraları için onlara 1.500 dolar verdi ve onları yerel bir camide imam olan Anwar al-Awlaki ile tanıştırdı. Al-Awlaki, 2011’de Yemen’de bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürüldü.

11 Eylül’ün ardından Bayoumi, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Encore Operasyonu olarak bilinen saldırılarda Suudilerin olası katılımına yönelik bir FBI soruşturmasında ilgi konusu oldu. Riyad’daki müfettişlerle 2003 yılında yaptığı bir röportajda, Hazmi ve Midhar ile görüşmesinin bir tesadüf olduğunu iddia etti – onların Arapça konuştuklarını duydu, İngilizce konuşamadıklarını fark etti ve onlara yardım amacıyla yardım etmeye karar verdi.

Büro çok farklı bir sonuca vardı: Bayoumi bir Suudi istihbarat ajanıydı ve ABD’de sayısız potansiyel ve gerçek teröristle ilgilenen ve yurtdışındaki Riyad karşıtı muhaliflerin faaliyetlerini izleyen daha geniş bir militan Vahhabi ağının parçasıydı. Dahası, Encore, 11 Eylül saldırıları gerçekleşmeden önce ileri düzeyde bilgi sahibi olma ihtimalinin 50/50 olduğuna karar verdi ve Suudi hükümeti de öyle.

Neden gizlendi?
Bu bomba gibi gerçekler, Beyaz Saray’ın talebi üzerine bir FBI belgeleri hazinesinin gizliliği kaldırılan Mart 2022’ye kadar kamuoyundan gizlendi. Yeni yayınlanan Guantanamo Askeri Komisyonu dosyası, Bayoumi’nin Hazmi ve Midhar ile olan temasına ve buna karşılık CIA’nın onlara, ABD’de kaldıkları süre boyunca yaptıkları faaliyetlere ve varlıklarını geç saatlere kadar FBI’a ifşa etmeyi reddetmelerine daha da fazla ışık tutuyor.

Dosyalama, Komisyonun baş müfettişi, DEA gazisi Don Canestraro’nun, sanıkların avukatlarının talebi üzerine yürüttüğü, Suudi hükümetinin 11 Eylül saldırılarına olası katılımına ilişkin kişisel soruşturmasına ilişkin bir açıklamasıdır. FBI ve Pentagon tarafından tutulan gizli bilgilerin ve temsilcileriyle yapılan görüşmelerin gözden geçirilmesine dayanan içerik, CIA’in El Kaide’ye sızmasını gizlemek için resmi soruşturmaları engellediğini kuvvetle gösteriyor.

Bu, 11 Eylül saldırılarıyla ilgili soruşturmalarda çalışan Canestraro’nun görüştüğü, isimsiz dört ayrı FBI ajanının kararı. En kışkırtıcı suçlamalar, raporunda “CS-23” olarak anılan ve “terörle mücadele ve istihbarata karşı konularda kapsamlı bilgiye” sahip bir Büro ajanı tarafından yapıldı.

CS-23, CIA’nın Bayoumi’ye yönelik soruşturmalarında FBI’a defalarca nasıl yalan söylediğini ve engellediğini anlattı. Örneğin, Teşkilat yetkilileri, Operasyon Encore temsilcileri tarafından sorulduğunda onunla ilgili hiçbir dosyanın bulunmadığını iddia ederken, CS-23 bunun bir “yalan” olduğunu biliyordu ve CIA, Bayoumi hakkında kapsamlı bir kağıt izine tekabül eden birkaç operasyonel dosya tuttu.

Ayrıca CS-23, CIA’nın Suudi istihbarat servisleriyle olan irtibat ilişkisini Hazmi ve Midhar’ı işe almak için kullandığından ve Teşkilat’ın Riyad’ı bir aracı olarak kullanarak ABD topraklarında casusluk operasyonları yürütmesini yasaklayan yasaları atlattığından emindi.

Bu hesap, Bayoumi’nin San Diego’daki iki hava korsanı için banka hesapları açmasının ve bir daire kiralamasının “CIA’nın emriyle yapıldığını” iddia eden başka bir FBI müfettişi olan “CS-3” tarafından destekleniyordu. Bayoumi’ye verilen herhangi bir bilgi daha sonra Alec İstasyonuna geri gönderilecek.

CS-3, ABD’de yerleşik ve analistlerden oluşan bu CIA biriminin, El Kaide ajanlarını işe almakla uğraşmasını garip buldu, çünkü bu tür işler genellikle denizaşırı ülkelerdeki gizli operasyonlarda eğitilmiş vaka görevlilerinin sorumluluğundadır. ‘CS-IO’, bu düzenlemenin “oldukça sıra dışı” olduğu konusunda hemfikirdi ve “[Alec] İstasyonunun, El Kaide’nin faaliyet gösterdiğinden şüphelenilen ülkelerden birkaç bin mil uzaktaki üssünden El Kaide içinde muhbirler geliştirmesini neredeyse imkansız hale getirdi.”

Bu tür cezbedici ipuçlarına rağmen, CS-23, kıdemli FBI yetkililerinin, CIA’in Bayoumi ile ilişkisi ve Hazmi ile Midhar’ın işe alınmasıyla ilgili daha fazla soruşturmayı bastırdığını ve 11 Eylül’e ilişkin ortak Senato ve Kongre soruşturması önünde ifade veren Büro temsilcilerine, gerçeği açıklamamaları talimatı verildiğini iddia ediyor

CS-3’e gelince, kendileri ve meslektaşları ortak soruşturma tarafından sorgulanmadan önce, Alec İstasyonundaki CIA yetkililerinin onlara müfettişlerle tam olarak işbirliği yapmamalarını ve 11 Eylül için “birini asmayı” düşündüklerini söyledi.

Canestraro, CIA’nın neden saldırılardan önce FBI’dan hayati bilgileri sakladığı, ki bu potansiyel olarak saldırıların infazını engellemiş olabilir ve Büro’nun daha sonra Teşkilat’ın üstünü örtme işiyle neden işbirliği yaptığı konusunda herhangi bir sonuca varmıyor.

Yani Teşkilat, terörizmi önlemek için bir El Kaide hücresine sızmak şöyle dursun, standart işe alım kanallarının dışında, teröre neden olmak için faaliyetlerini etkilemeye ve yönlendirmeye çalışıyordu. Böyle canavarca bir göz yummaya rastlayan FBI, konuyu tamamen kendi haline bırakmayı iyi bilirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.