Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 20°C
Çar 17°C

2022’de Rekor Sayıda Göçmen İngiltere’ye Deniz Yoluyla Girdi

2022’de Rekor Sayıda Göçmen İngiltere’ye Deniz Yoluyla Girdi
2 Ocak 2023 19:41
126

Birbirini izleyen muhafazakar hükümetler, yasadışı göçteki artışla mücadelede başarısız oldu…

Pazar günü yayınlanan hükümet rakamlarına göre, geçen yıl 45.000’den fazla yasadışı göçmen İngiliz Kanalı’nı küçük teknelerle geçerek İngiltere’ye girdi. İngiltere, yasal işlem göçmenleri Ruanda’ya sınır dışı etme planını engellediği için geçişleri durdurması için Fransa’ya ödeme yapmaya çalıştı.

İki tekne Noel Günü’nde 90 kişiyi Kanal üzerinden İngiltere’ye taşıdı ve 2021’de 28.395 olan toplam göçmen sayısını 2022’de 45.756’ya çıkardı. Yeni Yıl Günü’nden önce başka geçiş kaydedilmedi, Savunma Bakanlığı Pazar günü not edildi.

2018’de geçişler ilk kez artmaya başladığından beri, göçmenlerin çoğu İran, Irak ve diğer bazı Orta Doğu ülkelerinden geldi. Ancak 2022’nin ikinci yarısında gelenlerin %42’si , İngiliz hükümeti tarafından “güvenli” kabul edilen bir ülke olan Arnavutluk’tan geldi.

İngiltere şu anda göçmenleri otellerde barındırmak için her gün 5,5 milyon sterlin (6,6 milyon dolar) harcıyor, ancak Başbakan Rishi Sunak geçen ay hükümetinin yakında kullanılmayan tatil parklarında, öğrenci yurtlarında ve ihtiyaç fazlası askeri alanlarda 10.000 kişiyi barındıracağını söyledi.

Sunak’ın yanı sıra selefleri Boris Johnson ve Liz Truss, Manş Denizi’ni geçenlerin sayısını azaltma sözü verdiler, ancak şimdiye kadar başarısız oldular. Johnson’ın İçişleri Bakanı Priti Patel, Nisan ayında Ruanda’nın sığınma talepleri incelenirken uçaklar dolusu göçmeni alacağı bir anlaşma imzaladı, ancak göçmenlik yanlısı STK’ların yasal işlemleri bu planı durdurdu.

Yüksek Mahkeme, politikanın Aralık ayında yasal olduğuna hükmetmesine rağmen, yasal temyizler devam ediyor ve İngiltere’den henüz hiçbir uçuş ayrılmadı. Geçen ay Daily Mail’e konuşan bir hükümet sözcüsü, 2023’te herhangi bir sınır dışı edilme olup olmayacağını söylemeyi reddetti.

İçişleri Bakanı Suella Braverman, Kasım ayında İngiltere’nin Fransa ile, hükümetinin Kanalın karşı tarafında devriyeleri hızlandırması için Fransızlara yılda 72,2 milyon € (74,5 milyon $) ödeyeceği bir anlaşma yaptığını duyurdu. Ancak, son üç yılda bu tür üç anlaşma imzalandı ve geçişler her yıl artmaya devam ediyor.

Anlaşmanın imzalanmasının ardından konuşan Sunak, anlaşmanın sorunu “sihirli bir şekilde çözmeyeceğini” kabul etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.