Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 19°C
Sal 21°C
Çar 18°C

40’tan Fazla Ülke BRICS’e Katılmak İstiyor

40’tan Fazla Ülke BRICS’e Katılmak İstiyor
24 Temmuz 2023 00:21
1.431

Üst düzey bir Güney Afrikalı diplomat verdiği demeçte, grubun daha kapsayıcı ve adil bir küresel düzen için çabalayan herkesle konuşmaya hazır olduğunu söyledi…

Güney Afrika’nın ekonomik ittifak ve Asya ülkeleriyle ilişkilerden sorumlu büyükelçisi Anil Sooklal, 40’tan fazla ülkenin BRICS’e katılmaya ilgi gösterdiğini söyledi.

Diplomat Perşembe günü Johannesburg’da gazetecilere verdiği demeçte, 22 ülkenin gruba katılmak için resmi olarak başvurduğunu, “eşit sayıda” devletin “gayri resmi olarak BRICS üyesi olmayı istediğini” söyledi.

Pazar günü konuşan Sooklal, BRICS’i her zaman daha büyük küresel toplulukla diyaloğa açık olan “kapsayıcı” bir organizasyon olarak nitelendirdi. Grup şu anda Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşuyor ve küresel nüfusun% 40’ından fazlasını ve dünya GSYİH’sının yaklaşık dörtte birini oluşturuyor.

Sooklal, BRICS’in Küresel Kuzey ve Küresel Güney arasında ayrım yapmadığını ve birçok gelişmekte olan ülke de dahil olmak üzere “dünyanın büyük bölümlerini marjinalleştirmediğimiz daha kapsayıcı ve adil bir küresel düzen için aynı vizyona sahip” herhangi bir ülkeyle konuşmaya hazır olduğunu söyledi.

Diplomat, Birleşmiş Milletler’in gelişmekte olan ülkelere daha fazla ses verecek kapsamlı reformlara henüz başlamamasına rağmen, BRICS’in durumu düzeltmek için kendi yolunu çizdiğine dikkat çekti.

Bununla birlikte, bloğun “baskın bir ekonomik güç olmaya çalışmadığını”, bunun yerine “değişim için çalışmak için kapsayıcı bir şekilde büyük bir etkiye” sahip olmak istediğini vurguladı.

“Bir ya da iki küresel hegemonyamızın olduğu bir dünya istemiyoruz” diye ekledi ve böyle bir güç dağılımının küresel toplumda bölünmeye yol açtığını açıkladı.

Sooklal daha önce gazetecilere verdiği demeçte, Arjantin, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin bloğa katılmak isteyen ülkeler arasında olduğunu söylemişti.

Güney Afrika, bu yıl 22-24 Ağustos tarihleri arasında Johannesburg’da gerçekleşecek olan BRICS yıllık zirvesine ev sahipliği yapacak ve Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa yaklaşık 70 küresel lidere davetiye gönderecek.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.