Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 30°C
Açık
Samsun
30°C
Açık
Paz 26°C
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 25°C

NYT: İran İsrail’i Vuracak

NYT: İran İsrail’i Vuracak
1 Ağustos 2024 12:01

Bu yılın başlarında doğrudan ateş değişimi yaşayan İran ve İsrail arasında savaş korkuları yeniden gündeme geldi. The New York Times’ın (NYT) Çarşamba günü bildirdiğine göre, İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesine misilleme olarak İsrail’e doğrudan bir saldırı emri verdi.

Gazetenin, isimlerinin gizli kalması şartıyla konuşan üç İranlı yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Hamaney, Çarşamba sabahı İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’ni acil bir toplantı için topladıktan sonra bu talimatı verdi. Haniye, İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian’ın göreve başlama töreni için Tahran’da bulunuyordu ve Çarşamba günü kaldığı yere düzenlenen füze saldırısında kendisi ve bir koruması öldü.

İran Dini Lideri Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “İntikam almayı görevimiz olarak görüyoruz,” dedi. Hamaney, Haniye’nin “evimizde sevgili bir misafirken” saldırıya uğramasını kınadı.

İsrail, suikastın arkasında olup olmadığını ne doğruladı ne de yalanladı. İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından Haniye ve Hamas liderliğindeki diğer isimleri hedef alacağına söz vermişti. Bu saldırıda yaklaşık 1,200 İsrailli öldürülmüş ve 250’den fazla kişi rehin alınmıştı. O zamandan beri İsrail’in askeri kampanyası, yerel sağlık yetkililerine göre, Gazze’de 39,000’den fazla Filistinlinin ölümüne yol açtı ve İran ile ciddi gerilimlere neden oldu.

Nisan ayında, İsrail, Suriye’deki bir İran büyükelçilik binasını vurmuş ve İran, doğrudan İsrail’e yüzlerce füze ve insansız hava aracıyla karşılık vermişti. Bu durum, ABD ve diğer güçlerin İsrail hava savunmasına destek vermek üzere hava ve deniz kuvvetlerini harekete geçirmesine yol açmıştı.

NYT, Çarşamba günü Tahran’da Haniye’nin öldürüldüğü saldırıya İran’ın ne kadar güçlü bir şekilde yanıt vereceğinin belirsiz olduğunu yazdı. Gazete, İranlı askeri komutanların, Tel Aviv ve Hayfa civarındaki askeri hedeflere yönelik insansız hava araçları ve füzelerle bir saldırı kombinasyonu düşündüğünü, ancak sivil hedeflerden kaçınmayı amaçladığını bildirdi.

Bir diğer seçenek ise, “maksimum etki için Yemen, Suriye ve Irak gibi müttefik güçlerin bulunduğu diğer cephelerden İran ile koordineli bir saldırı” olarak değerlendiriliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.