Dolar 34,0137
Euro 38,0407
Altın 2.829,67
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 25°C
Yağmurlu
Samsun
25°C
Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 25°C

Türk Dünyası’ndan Ortak Alfabe

Türk Dünyası’ndan Ortak Alfabe
11 Eylül 2024 13:24

34 Harfli Ortak Türk Alfabesi Üzerinde Uzlaşıldı

Kazakistan’ın başkenti Astana’da bulunan Türk Akademisi’nden yapılan açıklamada, Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu’nun işbirliğinde 9-11 Eylül tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nun 3. toplantısının gerçekleştirildiği duyuruldu.

Toplantının başarıyla tamamlandığı belirtilen açıklamada, toplantının temel amacının Türk dilleri için ortak alfabe projesine ilişkin çalışmaların sonuçlandırılması olduğu ifade edildi. Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nun üyesi ülkelerden gelen katılımcılar, bu alandaki bilgi birikimlerini ve komisyonun son iki yıldaki faaliyet deneyimlerini değerlendirerek önemli bir aşama kaydedildi.

Toplantıda, ilk olarak 1991 yılında bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi projesi kapsamlı şekilde gözden geçirildi. Komisyon üyeleri, alfabe projesinde geliştirilmesi gereken hususlara ilişkin gerekli tespitleri yaparak, bu önerinin detaylarını ele aldı.

Açıklamada, yapılan özverili çalışmaların sonucunda 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşıldığı bildirildi. Önerilen alfabedeki her harfin, Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil ettiği vurgulandı. Bu alfabeyle, Türk dilleri arasında fonetik benzerlikler ve farklılıklar dikkate alınarak ortak bir yazım standardı oluşturulması amaçlanıyor.

Toplantının başarıyla sonuçlanmasının tarihi bir öneme sahip olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Ortak Türk Alfabesi’nin geliştirilmesinin Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve iş birliğini teşvik edeceği, aynı zamanda dil mirasını koruyacağı ifade edildi. Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu, bu süreçteki katkılarından dolayı Türk devletlerinin hükümetlerine ve komisyon üyelerine teşekkürlerini iletti.

Son olarak, açıklamada tüm ilgili kurumların, önerilen Ortak Türk Alfabesi’nin uygulanmasını etkin bir şekilde desteklemeye davet edildiği belirtildi. Bu çağrı, alfabenin geniş çapta benimsenmesi ve uygulanması için gereken desteğin sağlanmasını amaçlıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.